Nina Santi fra Aquagen lanserer QTL mot HSMB. Foto: Pål Mugaas Jensen.

Lanserer QTL mot HSMB

Aquagen har funnet en QTL som gir beskyttelse mot HSMB. Fisken som har denne markøren får signifikant mindre skader i muskel og hjerte, fortalte administrerende direktør i selskapet, Nina Santi.

Under et seminar som rognleverandøren holdt i Bergen, viste hun til at HSMB har utviklet seg til å bli et av de vanligste sykdomsproblemene i norsk oppdrett med mellom 130 til 180 årlige utbrudd.

– Fisken får utbruddet gjerne første året i sjø. Man ser lav til moderat dødelighet, men den får gjerne skader på hjertet som gjør den mer følsom for håndtering som for eksempel ved avlusning. Ettersom viruset også skader i muskulaturen er sykdommen gjerne assosiert med mørke flekker i filet.

Hun fortalte at Aquagen de siste årene har gjort studier for å se om det er mulig å avle på resistens mot sykdommen.

– Vi har testet i lab, der vi fant en sterk QTL for HSMB-resistens. Fisk som ikke hadde noen kopier av denne hadde mye mer vevsskader enn de med en eller to kopier.

Men en ting er labforsøk, noe annet er det som skjer i det virkelige livet i sjøen.

– Vi analyserte i fjor et feltutbrudd fra en lokalitet i Midt-Norge. Fisken var sporbar genetisk til foreldre. Derfra så vi det samme som i lab, nemlig at de som hadde en eller to kopier av QTL-en i arvematerialet var bedre beskyttet mot skade. Derfor vil vi kunne tilby denne QTL-en gjennom neste rognsesong, la hun til.

Les også: Kan ha funnet årsaken til forhøyet dødelighet under avlusing

QTL for rødere filet

Samtidig opplyste hun at de har funnet tre QTL-er som er relatert til rødfarge.

– En er relatert til mangel på et enzym som bryter ned astaxantin i tarmen hos fisk, og et som øker opptak et av fargestoffet over tarmveggen. Vi jobber også med en tredje QTL relatert til dette, sa hun.

Publisert: 02.05.2017 , 15.07


Siste saker

X