– Legg utdanningen dit de unge vil være

Grieg Seafoods regiondirektør i Finnmark, Håkon Volden er bekymret for havbrukskompetansen i fylket. Han mener fylket burde basere utdanningen på ungdommens premisser.

I vår var det kun to søkere som ønsket å ta VG2-kurset i akvakultur på Nordkapp videregående skole. Det var for lite og dermed ble skoletilbudet lagt ned.

Håkon Volden
Håkon Volden savner en plan B fra kommunen. Foto: Kari Johanna Tveit

Håkon Volden i Grieg Seafood skulle gjerne sett at interessen var større.

– Det er en sterk vekst i havbruksnæringen, men for å få til den veksten trenger vi kompetent ungdom, understreker Volden overfor Altaposten.

Han påpeker at oppdrettsnæringen er i utvikling, og hvor man før trengte produksjonsarbeidere, har man nå behov for funksjonærer og kontrollører.

– Vi skal blant annet kunne IT, biologi og ernæring. Og dette trenger man teoretisk utdanning i, påpeker direktøren.

På ungdommens premisser

Volden etterlyser nå en plan B fra fylket med en klarere satsing på de unge.

– Jeg mener man må basere utdanningen på ungdommens premisser og legge utdanningen hvor ungdommen ønsker å være.

Volden påpeker at Finnmark i dag er avhengig av å hente kompetanse fra sør i landet, og mener det er på tide at fylket tar utdanningen seriøst. Og også Grieg seafood vil være med på å løfte kunnskapen.

– Vi som aktører må være mer på banen og vise frem hva vi har å tilby. Dette er en flott, innovativ næring med mange utfordringer. Du kjeder deg ikke en dag, reklamerer Volden.

Oppfordrer til direkte samarbeid

Fylkesråd for kompetanse, Lisbeth Isaksen, forstår oppdrettsnæringens bekymring og mener bedriftene selv kan initiere for tilrettelegging.

– Forrige skoleår var jeg i et møte med Grieg Seafood. Da ba jeg Grieg om å ta direkte kontakt med Nordkapp for å se om det gikk an å lage et tilbud som baserte seg på fjernundervisning, forteller Isaksen.

Les hele saken i Altaposten

Publisert: 02.09.2013 , 12.57


Siste saker

X