laks

Mattilsynet: – Faren for økt PD-oppblomstring er stor

Området rundt Hitra og Frøya er preget av store lokaliteter med mye fisk i hver lokalitet. Over fem millioner fisk kan bli slaktet. Samtidig er faren for økt smitte betydelig, vedgår Mattilsynet.

Henrik Wiedswang Horjen

Fire nye påvisninger av lakseviruset PD bare i løpet av den siste uken har ført til at PD-debatten igjen har blusset opp.Totalt er tolv lokaliteter påvist smitten fra lakseviruset siden desember.

Ifølge Mattilsynet er 5,24 millioner fisk smittet eller mistenkt smittet med viruset. Mattilsynet har policy om total utslakt av viruset nord for sonen, og i så måte virker strategien foreløpig og opprettholdes når både Marine Harvest og Salmar har begynt å slakte ut fisken fra anleggene sine.

Marine Harvest har totalt 1,5 millioner fisk i lokaliteten Grøttningsøya som er slaktet ut. I tillegg har Salmar rundt 850 000 fisk i lokaliteten Gjelsøya som også er utslaktet.

– Både påvisningen og mistankene er gjort i et område hvor det er mye oppdrettsfisk, og vi er i en periode hvor faren for oppblomstring er stor. Faren for videre spredning er derfor betydelig, sier seksjonssjef Knut Rønningen hos Mattilsynets regionkontor i Trøndelag og Møre og Romsdal til adressa.no.

Les mer: Ønsker avklaring på om rett PD-strategi benyttes

Artikkelen fortsetter under bildet..

PD pankreas disease filetLaksefileter med pankreas -smitte kan ha varierende fager og form. PD viruset var påvist i begge disse laksene

 

SKAPER BEKYMRING: PD påfører aktørene i næringen gigantiske økonomiske tap. Pankreassykdom eller pancreas disease (PD) opptrer hos atlantisk laks og regnbueørret i oppdrett og er forårsaket av et virus kalt PD-virus eller Salmonid alphavirus (SAV). Sykdomsutbrudd er til nå bare registrert i sjøvannsfasen og oftest når fisken har stått mer enn 5-7 måneder i sjøen, beskriver Mattilsynet.

Utslakt er startet

Oppdrettsgiganten Marine Harvest har foreløpig ikke bestemt seg for hva de vil gjøre med fisken som er mistenkt smittet i de to lokalitetene Langskjæra og Mannsbruholmen hvor totalt 2,9 millioner fisk står.

Men det er en betydelig fare for at også denne fisken slaktes ut. Snittvekten på fisken er ca 3,5 kg.

Viruset kan ha festet seg i regionen

Til adressa.no innrømmer Rønningen at det er en viss fare for at man ikke klarer å stoppe utbruddet.

Smitten til de to nye anleggene tilhørende Marine Harvest kom som følge av at fisk fra anlegget lå i nærheten av en lokalitet hvor det senere, etter at fisken var flyttet, fikk påvist virus.

Jørgen Christiansen, kommunikasjonsdiretør i Marine Harvest, skriver i en e-post til Kyst.no at de naturlig nok ikke hadde flyttet fisken på denne måten dersom de hadde visst at naboanlegget hadde påvist virus.

Mattilsynet på sin side opplyser at de nå vil undersøke de aktuelle anleggene nærmere.

Les mer: PD-smitten påvist etter fiskeflytt

– Det vil bli sjekket på de lokalitetene som ligger nærmest til, og hvor det er størst sjanse for smitte. Noen tester vil skje frivillig, og noen tester vil Mattilsynet stå for, sier Rønningen.

Mattilsynet ønsker at all fisk skal være tatt opp fra sjøen i løpet av tre ukers tid, skriver Adressa.

Publisert: 01.06.2012 , 09.45


Siste saker

X