Adm. Direktør Stein Lier-Hansen, Norsk industri på Hardangerfjordseminaret. Foto: Magnus Petersen

Mener femdoblingen er mulig om bare 13 år

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen, Norsk industri mener en femdobling av havbruksnæringen er mulig i allerede i 2030. Det er 20 år tidligere enn regjeringens mål. - For å få det til må man slutte å fornekte at man har problemer, mente han.

Norsk industri skal lansere deres veikart for havbruksnæringen. Deler av dette presenterte Lier-Hansen ved Hardangerfjordseminaret i Norheimsund.

– Oppdrettsnæringen har potensiale å femdobles til 2030, men med noen viktige forutsetninger, sa Lier Hansen.

Veikart for oppdrettsnæringen:
-2018 uavhengige telleteam for lakselus
-2022 lakselusavgift og ASC-sertifisering
-2024 rømningssikre anlegg
-2027 lusefrie anlegg

Målsetningen mener han bør være 200 milliarder i eksportverdi til havbruksnæringen innen 2030, fra 60 milliarder i 2016.

Bare snakk om teknologi

Han mente samtidig at slik næringen driver i dag, er den hverken industriell eller miljøvennlig nok til å kunne vokse.

– Det er en forutsetning at utfordringene med lakselus og rømming løses for å kunne øke produksjonen. Har vi ikke lusefrie anlegg i 2027, har vi ikke noe i næringen å gjøre. Vi har dårlig tid, og det har miljøet også, mente han.

Lier-Hansen tror dette skal være oppnåelig og sendte et stikk til de som mener det ikke er mulig å redusere miljøutslipp og øke produksjonen samtidig.

– Det er tøv. Det er bare snakk om teknologi. Se på den norske offshoreindustrien, de har klart nettopp det. Det er fullt mulig, det er ikke engang paradigmeskifte. Men det er derfor det er viktig å lage et veikart for havbruksnæringen, sa han.
Fra fornektelse til proaktiv

Lier-Hansen sier at Norsk industri mener at det nå er på tide at det de kaller fornektelse og bortforklaringer, må erstattes av en proaktiv holdning.

– Fornektelsen må bort, du kan ikke løse et problem du fornekte at du har. Deler av næringen har valgt helt feil strategi. I andre industrier er de folkene som tidligere fornektet miljøproblemer, nå borte, mente han.

Publisert: 05.05.2017 , 14.37


Siste saker

X