Lærdalselva, elv, Lærdal, fiske, natur

NJFF slår lusealarm for Lærdalselven

Norges Jeger- og Fiskeforbund slår alarm etter funn av høyt antall lus nært Lærdalselven.
Alv Arne Lyse
Alv Arne Lyse. Foto: Regjeringen

– Det er dessverre all grunn til å slå alarm. Vi har en ruse hvor vi fanger fisk for å kontrollere lusenivået i Sognefjorden og den viser at antallet lus har økt dramatisk i år. I det siste har det vært over 100 lus per fisk i gjennomsnitt, sier prosjektleder for villaks i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Alv Arne Lyse til VG.

Funnene er registrert på sjøørret i Sognefjorden, men med så mye lus i fjorden frykter Lyse det verste for laksen.

– Laksesmolten går fra elvene nå og skal bevege seg gjennom disse farvannene. Det er stor fare for at de vil få masse lus, sier han.

Lærdalselva, elv, Lærdal, fiske, natur
Lærdalselva. Foto: Sogn og Fjordane Fylkeskommune

Ser mot oppdrettsanleggene

Ifølge Lusedata er Sogn og Fjordane blant de beste fylkene på landsbasis med bare 0,01 lus per oppdrettslaks i uke 21. Lyse er likevel bestemt på at oppdrettsanleggene er skyld i de høye tallene.

-Det er fra oppdrettsmerdene lusen kommer. Når det er millioner laks bare i ett anlegg, sier det seg selv at det ikke skal så mange lus til for å skape problemer for villaksen, uttaler Lyse.

Rådgiver for elveeierne i Sognefjorden og styremedlem i Sogn Villaksråd, Bjarne Meel, er også bekymret for den dramatiske utviklingen.

– Det er så mye lus at det er en fare for bestandssituasjonen av sjøørret. Flere av fiskene har også vært veldig magre. Det er en veldig alvorlig sak, sier Meel til VG.

Les hele saken i VG her (ekstern lenke).

Publisert: 29.05.2013 , 13.05


Siste saker

X