Oppdrettstorsk i merd

Nordfjord Torsk kaster inn håndkledet

I løpet av det siste året har ytterligere en tredjedel av oppdrettsaktørene innenfor torsk gitt opp.

Henrik Wiedswang Horjen

Termar Sea Farm, Torskvågbruket og White Ocean Salten har alle avviklet driften siden 2011.

Det samme gjør også Nordfjord Torsk som etter dette året ikke vil ha mer fisk i sjøen. Selskapet, som holder til i Sogn og Fjordane, har vurdert markedsforholdene til å være så tøffe til at det ikke vil være noe poeng å sette ut mer fisk i sjøen.

– Inntil videre avventer vi med hva som skjer med selskapet. Det er et svært dårlig marked nå, og vi har heller ikke satt ut fisk, sier administrerende direktør Stig Bakke.

Selskapet slakter ut 600 tonn dette året, men etter det er det slutt.

Les også: Kun Gulen Marin Fisk tjente penger i fjor

Fra 40 til fem

Som Norsk Fiskeoppdrett skrev om tirsdag nedskalerer også Skei Marinfisk produksjonen kraftig. Avskallingen har vært merkbar, og fra toppen i 2008 da 40 ulike aktører drev med oppdrett av torsk er det i dag kun ca. 10 prosent – eller fem aktører igjen.

– Skei Marinfisk kan ikke videreføre en storstilt produksjon av intensivt oppdrettet torsk. Det er p.t og under de nærmeste årenes markedsutsikter meget komplisert å tjene penger, skriver Knut Bråthen i en e-post.

Markedene sliter og mengden villfanget torsk er enorm og vil bli enda større de nærmeste årene. Torsdag 11.oktober undertegnet Norge og Russland fiskeriavtalen for 2013 i Trondheim. Avtalen innebærer en historisk høy torskekvote på 1 million tonn i Barentshavet.

Les mer: Historisk høy torskekvote

Les også: Innovasjon Norge mister tålmodigheten til torskeoppdrett

Artikkelen fortsetter under bildet..

Knut Bråthen Skei Marinfisk

Skei Marinfisk måtte reddes av banken. Aksjene er nedskrevet til null, og driften går nå hånd i hånd med Nofima i avlsprogrammet for torsk.

Fortsetter innen avl

Dette har Skei Marinfisk, sammen med flere andre, tatt innover seg. Selskapet vil fortsette å sette ut fisk, men samarbeidet går nå mer i tråd med Nofima og avlsprogrammet for torsk.

Kampen for å få torskeoppdrett lønnsom har vært beintøff, og status anno 2012 er at det kun er den vesle torskeoppdretteren Gulen Marine Farm som kan vise til svarte tall på bunnlinjen.

Et positivt årsresultat har selskapet oppnådd seks av de siste syv år, og for 2011 hadde selskapet et driftsresultat på 1,2 millioner kroner.

Status er også usikker for Hav Torsk som ikke har besvart Norsk Fiskeoppdretts henvendelser. Selskapet har levert årsregnskap for 2011 med et negativt årsresultat på 7,4 millioner kroner.

Publisert: 18.10.2012 , 07.00


Siste saker

X