Ingeniør Jørgen Antonsen i JM Hansen, viser her frem en skjerm som demonstrerer deres nye siloskanner. Den skal ifølge ingeniøren gi mer nøyaktige målinger av fôret i siloene. Foto: Gareth More, Fishfarmingexpert.com.

Ny skanner skal gi mer presise målinger av fôrnivå i fôrsilo

Et skanningssystem designet for å gi nøyaktige målinger av mengde fôr i fôrpramosiloer, blir testet og kommer snart på markedet.

JM Hansen, basert i Tromsø, har tilpasset eksisterende laseravstandsmåleteknologi for å utvikle det nye verktøyet.

Automatiseringsingeniør Jørgen Antonsen sa til fishfarmingexpert.com at systemet skal passe på at oppdretterne aldri går tom for mat til fisken og bruke det til å kunne bestille nye forsyninger mer nøyaktig.

Nøyaktighet ved bestilling

– Bransjen har etterspurt dette, de trenger mer nøyaktighet for å bestille fôr, samt kontrollere at deres fôringssystem er riktig kalibrert, sa Antonsen, som var på Aqua Nor messen i Trondheim for å fremme systemet.

Ingeniør Jørgen Antonsen viser frem JM Hansens nye produkt på Aqua Nor. Fishfarmingexpert.com.

– Hvis du tror du har matet fem tonn, men bare har matet 4,5 tonn, vil ikke fisken vokse som planlagt.

Skanneren, som kan monteres hvor som helst på taket av en fôrsilo, skanner hele overflaten av fôret, slik at man får en nøyaktig måling av gjenværende volum i siloen.

Lett å ettermontere

Antonsen sier det fortsatt gjenstår litt testing og forskning de neste månedene, men selve skanneren har en nøyaktighet på 1-2 cm.

– Det er enkelt å ettermontere skanneren i siloer – sensoren vil selvkalibrere for å kompensere for sin posisjonering i siloen. Hvor du monterer den er altså ikke viktig.

Ingeniøren påpekte at en annen fordel med skanneren var at den gir nøyaktige utregninger for oppdretterne.

– Det er viktig for oppdretterne å vite hvor mye de har igjen i deres siloer for å holde rede på hvor mye de bruker og hvor mye verdi de har i mat.

Han opplyste videre at systemet vil varsle oppdretterne når fôrnivået er for lavt, og også kunne dele målinger med fôrleverandøren for en mer nøyaktig levering.

Publisert: 22.08.2017 , 12.00


Siste saker

X