Driftsleder Frode Sørdal og Ordfører Lena Marie Landsverk Sande. Foto: Marine Harvest.

Nyåpning av rensefiskanlegg i Vanylven

Tirsdag var det offisiell nyåpning av rensefiskanlegget i Vanylven kommune. Ordfører Lena Marie Landsverk Sande fikk det ærefulle oppdraget å skru på kranen til den nyrenoverte hallen.

 

Ved anlegget produseres rognkjeks. Olav Breck, leder for rensefisk i Marine Harvest ga en kort historiefortelling om anlegget som til sammen har hatt fem ulike eiere, kommer det frem i en pressemelding fra selskapet.

– Rognkjeks sies å være enklere å produsere enn berggylt, men det er absolutt ikke problemfritt. Det er mye å ta hensyn til når det kommer til fiskehelse. Her i Vanylven er alt mer eller mindre fletta nytt med stor vekt på gode skiller mellom avdelingene, og fokus på screening av alt materiale som tas inn i anlegget. Dette er et godt utgangspunkt for en god produksjon, sa han.

Marine Harvest Vanylven sitt nymoderne anlegg. Foto: Marine Harvest.

Selskapet skriver at det er lange og gode oppdrettstradisjoner i Vanylven, og flere Marine Harvestere har sitt opphav akkurat i denne bygden. COO Farming Norge og Chile, Per-Roar Gjerde fortalte i sin tale at han var med bestefaren sin på nettopp dette anlegget da han jobbet der.

– Størrelsesmessig er Marine Harvest en viktig arbeidsplass i en kommune som Vanylven. Vi har til sammen rundt 25 ansatte i kommunen, som alle er med å bidra til produksjon av sunn og god laks, sier Gjerde.

Det var ikke en tradisjonell snorklipping som man ofte ser ved åpningsseremonier. Ordføreren fikk æren av å skru på kranen til anlegget, og starte oppfyllingen av karene.

– Jeg som Vanylving blir veldig stolt når jeg ser at folk herfra blir ansatt i store bedrifter. Per Roar Gjerde, Asgeir Hasund og Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest er alle vanylvinger. Vi har mye å være stolte av. Her i kommunen er det mye kompetanse, sier Ordfører Lena Marie Landsverk Sande.

Historie

Anlegget i Vanylven ble opprettet i 1982 av Vanylven stam- og settefisk. I 1998 kjøpte Norway Seafarms anlegget, før det senere ble overtatt av PanFish.

Fram til 2004 var det produksjon av laksesmolt på anlegget. Da Fjord Gadus kjøpte anlegget i 2007 startet de opp produksjon av settetorsk året etter.

I 2013 tok Marine Harvest over anlegget, og rensefiskproduksjonen startet opp i 2014. Det har ikke bare vært problemfritt siden Marine Harvest tok over. I løpet av det første året måtte hele anlegget resettes på grunn av sykdom, men siden 2016 har anlegget vært sykdomsfritt.

Kapasitet

– Vi vil i løpet av høsten starte å levere rundt 40-50.000 rognkjeks per uke fra anlegget, sier driftsleder Frode Sørdal.

Leder rensefisk MMH Olav Breck og driftsleder Frode Sørdal. Foto: Marine Harvest.

Anlegget henter vann på 100 meter, og har produksjonsvann på 8 grader. Vannet ozoneres, filtreres og blir deretter UV-behandlet. Vannet filtreres også ut og avløpsvannet ozonbehandles.

– Dette gjør at vi i stor grad sikrer rognen mot sykdommer. På anlegget har vi alle faser i produksjonen, og fisk i alle størrelser så det er en kompleks produksjon, sier Sørdal.

Han legger ikke skjul på at det har vært en utfordring å bygge nytt anlegg parallelt med produksjonen. Til sammen har de kun hatt produksjonsstopp i tre uker.

Publisert: 07.06.2017 , 11.00


Siste saker

X