Kurt Oddekalv

Oddekalv nekter å betale bot

Kurt Oddekalv nekter å betale boten på 120 000 kroner som han fikk for å true med å helle gift i et oppdrettsanlegg. –De kan reise og ryke, sier Oddekalv.

Det var i september 2011 at Oddekalv truet med å ta livet av oppdrettslaks ved Lerøy Vest sitt anlegg i Sørfjorden. Ved 13-tiden ringte han ordføreren i Vaksdal og flere personer i oppdrettsfirmaet og sa at han skulle helle rotenon i anlegget.

Kurt Oddekalv, Norges Miljøvernforbund i kamp med Tombre
Kurt Oddekalv og hans mannskap skal ha sprøytet 1000 liter økologisk melk i anlegget og sagt at det var rotenon. Foto: NMF

Oddekalv kom til anlegget i «Miljødronningen» og sprøytet cirka 1000 liter vann blandet med melk i oppdrettsanlegget.

Les også: Oddekalv rotenonbehandlet Lerøy

Han har fått en bot på 100.000 kroner etter aksjonen, som han nekter å betale. I januar møter han i retten. Oddekalv risikerer at den stiger til 120.000 kroner.

– Det er helt feil at jeg skal bli bøtelagt for å aksjonere. Jeg har en plikt til å si fra om hva jeg mener er rett, og jeg bruker min demokratiske rett.

– Jeg har drevet med gateteater i 30 år for å få oppmerksomhet. Det er ganske ufattelig at ledelsen ved anlegget faktisk trodde på at jeg ville ta livet av fisk for 20 millioner kroner. Hvilken interesse skulle jeg ha av det, sier Oddekalv til Bergens Tidende.

Leder for Norges MiljøvernforbundDemonstrasjon under åpningen av Norway Fish & Aquaculture messen i Bergen, 2006
Kurt Oddekalv sier at han vil betale boten dersom ha taper, men holder fast på at han har retten på sin side.

– Fremkalte frykt

Ole Bjørn Mevatne ved Hordaland politidistrikt har signert forelegget.

– Uttalelsene og handlingene var egnet til å fremkalle frykt hos de ansatte ved Lerøy Vest AS for at fisken i anlegget skulle dø og betydelige økonomiske verdier skulle gå tapt, sier han.

Oddekalv ble arrestert av politiet etter aksjonen. Dersom boten ikke betales, går saken normalt videre til retten. Oddekalv er klar til rettssak på nyåret.

– Hvis jeg taper, skal jeg betale, men jeg mener altså at jeg kun bruker min demokratiske rett til å si fra om at noe er galt, sier Oddekalv.

Publisert: 09.12.2013 , 09.28


Siste saker

X