Anders Gjendemsjø Norne Securitutes

Oppjusterer lakseprisen til 26 kr for 2012

Russernes hunger etter norsk laks får Norne til å heve prisestimatet for 2012. Med priser på 26 kr/kg vil det kommende året bli mer romslig enn først antatt for norske oppdrettere.

Henrik Wiedswang Horjen

I lakserapporten ”Den russiske bjørnen har våknet og er sulten laks” skriver analytiker Anders M. Gjendemsjø om hvilken enorm drivkraft det russiske markedet er for norske lakseprodusenter.

I 2011 økte russerne importen av norsk laks med 30,7 prosent. Denne veksten fremhever Gjendemsjø som svært betydningsfull og som én av tre viktige faktorer når prisestimatet for 2012 nå heves.

Russland beskyttet marked

Russernes hunger etter norsk laks får Norne til å heve prisestimatet for 2012. Med priser på 26 kr/kg vil det kommende året bli mer romslig enn først antatt for norske oppdrettere.

– Russland vil befeste situasjonen som Norges viktigste marked for fisk og medlemskapet i WTO vil ytterligere lette eksporten, skriver Gjendemsjø.

Les mer:

Russland letter på importreglene

Enorm vekst til Russland – to uker i 2011 tilsvarte hele år 2000 Artikkelen fortsetter under bildet..

Anders Gjendemsjø Norne Securitutes

RUSSLANDS EKSTREMVEKST VIKTIG: – Russerne vil ha fersk fisk, og så lenge det er fersk fisk de etterspør så er det bare Norge som er i stand til å levere det i ønsket kvanta, sier analytiker i Norne Securities, Anders M. Gjendemsjø. Meglerhuset hever nå prisestimatet for 2012 med to kroner. Foto: Lars Løvtvedt.

Russlands enorme vekst innebærer økt eksportinntekter for Norge, og at Russland i tillegg er det Gjendemsjø betegner som et lukket marked sørger for at Norge får ha markedet i fred.

– Russerne vil ha fersk fisk, og så lenge det er fersk fisk de etterspør så er det bare Norge som er i stand til å levere det i ønsket kvanta. Det betyr at Norge får ha dette markedet i fred. For norske oppdrettere er det herlig når dette markedet i tillegg skal vokse ytterligere. Vi er rett og slett beskyttet av den store avstanden, sier Gjendemsjø til Norsk Fiskeoppdrett.

Høye kontrakter på vei ut

At den store tilbudsveksten av laks vil komme fra Chile i 2012 vil også beskytte de norske lakseprisene mer enn om veksten hadde kommet fra Norge.

Les mer: Globale tilbudsveksten vil preges av Chile

Til slutt peker Gjendemsjø på at de høye kontraktsprisene fra 2011 har gått ut.

– De høye kontraktsprisene fra 2011 er nå gått ut og det vil derfor være større kjøpekraft i et spotmarked som vil ha meget høye volumer på grunn av meget lav kontraktsdekning, sier Gjendemsjø.

 

 

Publisert: 10.01.2012 , 14.47


Siste saker

X