PD tok overskuddet

Med sine to konsesjoner er Troland Laks AS i Austevoll en representant for de mindre oppdrettsselskapene som blir svært utsatt dersom en lokalitet eller to rammes av sykdom. Slik som i fjor.

Gustav-Erik Blaalid

Omsetningen i 2012 ble 52 millioner kroner og resultat før skatt ble minus 2,3 millioner kroner. Lave priser og flere PD-utbrudd reduserte både omsetning og resultat drastisk i forhold til 2011 da resultat før skatt ble 22 millioner kroner.

–      Rammes vi av PD ser vi at produksjonskostnadene stiger raskt. I flere tilfeller kan det dreie seg om nærmere 50 prosents økning. Men nå har vi kun vaksinert fisk, og rammes ikke like hardt som tidligere år, forteller daglig leder Ole Morten Troland til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no. Da kaller han det ”PD-light” og situasjonen er langt fra like ille. Men ille nok til at kostnadene fort legger på seg etpar kroner ekstra per kilo.

Selv om vaksinen klart hjelper, har Ole Morten Troland erfart at det er enda mer effektivt å redusere antall fisk per kvadratmeter. –Det ser vi hjelper. Mitt budskap til politikerne er derfor at vi trenger mer areal, sier Ole Morten Troland med adresse til pågående  politiske regjeringsforhandlingene.

Publisert: 02.10.2013 , 07.00


Siste saker

X