Oslo Børs

Pilen har snudd på sjømatindeksen

Etter to dager med bratte kursfall kan det virke som sjømatindeksen har nådd toppunktet for en periode.

Henrik Wiedswang Horjen

For etter to dager med bratte kursfall kan det virke som om den ekstreme bull-stemningen som har preget laksemarkedet og sjømataksjene fra mai og frem til nå har lagt seg.

Hverken Marine Harvest eller Cermaq kom med prognoser som ga nevneverdig optimisme til at man får et tredje kvartal der man tjener særlig med penger.

Siden selskapene la frem tallene sine har indeksen falt med 5,05 prosent.

Lavere laksepriser, høyere fôrpriser

Markant økning i råvarepriser til fôr gjør at produksjonskostnadene forventes å gå litt opp fremover. Samtidig har man ventet at prispresset på laks ville komme inn mot tredje kvartal, hvilket vi tydelig ser nå med priser under 25 kr/kg.

Disse faktorene sett sammen med at aksjene på sjømatindeksen har gått vanvittig de siste tre månedene, gjør at investorene nå selger unna og holder aksjene i stedet for å gå på en ny hamstringsrunde.

Kvitter seg med kjøpsanbefaling

Norne Securities har en kortsiktig salgsanbefaling på Cermaq i tråd med de svake kvartalstallene selskapet la frem. Nordea Markets på sin side anbefaler nå å holde i Marine Harvest-aksjen i det argument at oppsiden for en stund nå er tatt ut.

Dette har analytikerne for de respektive meglerhusene truffet godt med ettersom aksjene har falt markant siden toppunktet sist mandag. Da sto indeksen i over 190, hvilket den ikke har gjort på et helt år.

Rekordhøye spanske renter var med på å dra sjømataksjene ned mandag, sammen med resten av børs-verden. Indeksen endte på 179,63, ned 2,03 prosentpoeng fra fredagen.

Salmar, Marine Harvest, NRS og Scottish Salmon Company falt alle bratt med fra 3,70 prosent og brattere ned mot 6,07 prosent.

Hovedindeksen gikk til sammenligning ned 2,63 prosent.

Publisert: 24.07.2012 , 07.00


Siste saker

X