Elik Osland 1,5

Reagerer på ensidig fokus i miljøgiftsaken

Eirik Osland i Osland Havbruk mener man bør passe seg for å dømme fet fisk nord og ned når det finnes andre matvarer med mye mer uoversiktlig innhold og dårligere ernæringsverdi.

Øyvind Sjøthun Røen

Erik Osland, Osland Havbruk
Erik Osland mener man bør passe seg for å sende forbrukerne over på annen mat med mindre uoversiktlig innhold og dårligere ernæringsverdi. Foto: Osland Havbruk

I dag tidlig fortalte fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord at oppdrettsnæringen bør bli kvitt miljøgiftene en gang for alle – både for sin egen del og av hensyn til forbrukerne.

Les også: – Bør fjerne miljøgiftene av hensyn til forbrukerne og eget omdømme

Eirik Osland i Osland Havbruk mener Gunstein Instefjord og Forbrukerrådet har et for ensidige fokus på fisk og miljøgifter. Osland mener at maten bør vurderes over samme lest.

– Dersom grensene skal endres, må dette skje i et folkehelseperspektiv, og da må folk få oversikt over nivå av fremmedstoffer og kostholdsråd omkring all mat, sier Osland til Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no.

Han frykter at forbrukerne skal bytte ut fisken med andre typer mat som har mer uoversiktlig innhold.

– Det vi nå kan stå overfor, er at mange skifter kostholdet sitt over fra fiskefilet til farseprodukt av kjøtt, eller ulike typer halv og helfabrikat, med mer uoversiktlig innhold og en dårligere ernæringsverdi. Da har vi gjort folkehelsen en bjørnetjeneste. Vi må vere opptatt av fakta og folkehelseeffektene over tid, ikke bare følelsene rundt noen medieoppslag, sier han.

Trygt og sunt

Osland ser ingen grunn til at folk skal slutte å spise laks fremover.

– Norsk laks er trygg mat. Fisk er sunn mat og inneholder mye omega 3-fettsyrer som er godt for kroppen. Spesielt feit fisk er rik på disse viktige fettsyrene. Laks og regnbueørret er fete fiskeslag, de smaker godt og er sunn mat.

– Det som er bra med fisk i oppdrett, er at vi har full sporbarheit på kva innsatsfaktorar som blir gitt til husdyret vårt. I fôret kan vi velge hvilket råstoff som er bra for å få det rette produktet som kunden etterspør, og vi kan tilpasse oss de grenseverdiene vi skal forholde oss til, som myndighetene har fastsatt.

Les også: – En myte at fôret ikke renses

Les også: Utne Skåre ledet VKM-rapporten: – Næringen bør fjerne miljøgiftene

Publisert: 20.06.2013 , 14.20


Siste saker

X