Elevene fra Hegglandsdalen skole fikk et innblikk i hva SalmoBreed gjør i forhold til genetikk og biologi, og hvor mye matte som faktisk inngår i den daglige driften til rognprodusenten. Foto: SalmoBreed.

Regnet på laks hos SalmoBreed

SalmoBreed har nylig hatt besøkt av ivrige skoleelever som ble utfordret til å løse matte relaterte utfordringer på avlsstasjonen i Lønningdal.

Kommunikasjons-sjef Hege Hovland i SalmoBreed opplyser at driftssjef Tom Olsen ved Lønningdal avlsstasjon, ble kontaktet av lærer Truda Lunde ved Hegglandsdalen skole, som ønsket å vise fjorten elever fra syvende klasse hvordan matematikk inngår i ulike situasjoner.

– Tom takket selvsagt ja, for vi er opptatt at skoleungdom skal få innblikk i hva vi gjør i SalmoBreed, opplyser hun til kyst.no.

Hege Hovland sier de laget fem ulike matteposter som elevene skulle få bryne seg på. Foto: Salmobreed.

De fikk et innblikk i hva selskapet gjør i forhold til genetikk og biologi, og hvor mye matte som faktisk inngår i den daglige driften til rognprodusenten.

– Trenger ofte matematikk

Hovland sier at Olsen inviterte henne til å være med å arrangere dagen, og sammen laget de fem poster med oppgaver og utfordringer for de ivrige elevene.

–  Før vi begynte på oppgaveløypen fortalte vi om hva vi gjør i Lønningdal, og hvordan våre egg blir til fisk i mange oppdrettsanlegg rundt i hele Norge, og andre land. Vi snakket selvsagt også en del om fisk og biologi, men mest om hvor ofte vi trenger matematikk, forklarer hun.

– Eksempelvis snakket vi om at vi trenger prosentregning når vi skal regne ut hvor fort fisken vokser for å vite når vi trenger mer karplass, mer vann og når vi skal bestille fôr. Vi snakket også om hvordan vi finner ut hvor mye vann vi trenger og mange egg vi skal legge inn i klekkeriet, legger hun til.

Regnet seg frem til svarene

Etter en omvisning på anlegget, med mange gode spørsmål fra elevene, begynte elevene å løse oppgaver.

– Vi brukte målestokk og målte karstørrelser, deretter regnet vi volumet på disse. Vi regnet også på hvor mye fisk vi hadde til sammen og i hvert kar, og ikke minst hvor mye mat det blir av eggene som ligger i klekkeriet vårt. Etter mye flytting av komma og omregning fra egg til kilo og tilbake til gram fisk på en middagstallerken, kom vi frem til at for ett rogninnlegg så ble det over 100 millioner middager.

– Elvene var veldig i tvil om de hadde regnet rett. Flere grupper måtte gå over tallene sine en gang til før de stolte på svaret sitt. Vi tok det litt videre og kom til at hver av de 20 000 innbyggerne i Os kunne spist laks til middag hver dag i mange år. Elevene mente de nok ville blitt litt lei laks, selv om flere var veldig bestemt på at laks er den beste fisken, sier Hovland.

– Helt topp

Kommunikasjons-sjefen sier at hun personlig syntes dagen var helt topp.

– Det var ein gjeng med veldig fine ungdommer som stilte masse gode spørsmål om fisken vår. Interessant også å se hvor ulike strategi de hadde for å komme fram til svarene. Mens noen var racere i hoderegning og leverte svaret på 27×7 på noen få sekunder så gjorde andre en systematisk oppstilling før de leverte svaret. Å få se hvordan lærer Truda lot dem få tenke på sin egen måte og hjalp dem når de stod litt fast, var veldig lærerikt, forteller hun.

Tar du utfordringen? 

Hovland har også en utfordring til alle kyst.no leserne, som de kan bryne seg på.

– Vi hadde den siste posten utendørs, der skulle elevene ved hjelp av en flaske på 1,5 liter fylle nøyaktig fem liter vann i en 10-litersbøtte, det var ikke lov til å ”slumpe”. Denne var vanskelig, men flere greide det. Klarer du å løse oppgaven?

Under kan du se noen bilder av syvendeklassingene som prøver å løse utfordringene SalmoBreed hadde laget for dem. 

Om Lønningdal avlsstasjon: 

  • SalmoBreed kjøpte anlegget Lønningdal i 2015, som tidligere var brukt som forskningsstasjon for fiskefôr.
  • Anlegget gjennomgår store endringer og tilpasses nå de behov SalmoBreed har for en framtidsrettet avlsstasjon. Avlsstasjonen vil være ferdig utbygget i løpet av 2017.
  • Lønningdal avlsstasjon fungerer som base for familieproduksjon, der alle 350 familier som inngår i deres avlskjerne holdes her.

Publisert: 11.05.2017 , 12.42


Siste saker

X