Altalaks

Rømmingen i Alta: – Saken havner nok på politikontoret

Etter mandagens nyhet om rømming i Kåfjorden har nå Fiskeridirektoratet mobilisert alle midler for å komme til bunns i saken. Regionsdirektøren tror saken havner hos politiet.

Øyvind Sjøthun Røen

På mandag meldte Altaposten at så mye som 15.000 laks var fryktet rømt fra et oppdrettsanlegg i Kåfjorden. Fiskeridirektoratet i Finnmark var tidlig på stedet mandag kveld og fikk da se flere av laksene som var fisket opp. De var da helt sikre på at det var snakk om en rømming. Onsdag formiddag hadde direktoratet startet etterforskingen, men stod så langt uten spor til kilden.

– Vi fikk tatt nødvendige DNA-prøver av oppdrettslaksen og vi har selvfølgelig gjort prosedyrer på å kontakte oppdretterne og fått dem til å sjekke sine anlegg. Det er de i ferd med å gjøre nå. Foreløpig har de ikke funnet noen avvik. Det overveiende sannsynlig at rømmingen har skjedd sent i forrige uke, fortalte regiondirektør i Fiskeridirektoratet i Finnmark, Hermod Larsen til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no onsdag formiddag.

Les også: Stort antall laks på rømmen i Alta

Vil anmelde forholdet

Det er fremdeles de tre store aktørene i Kåfjorden; Grieg Seafood, NRS Finnmark og Mainstream som er hovedmistenkte i saken. Fiskeridirektoratet forsikrer om at de ikke vil se mildt på en rømming så tidlig på året dersom de finner synderen.

– Det er nok overveiende sannsynlighet for at vi anmelder forholdet. Vi må selvfølgelig finne kilden og forklaring, men det er stor sannsynlighet at en rømming på denne tiden av året, i et område med relativt godt vær vil resultere i at saken havner på politiets kontor, uttaler regiondirektør Larsen.

Fokus på rutiner

Fiskeridirektoratet vil foreløpig ikke ta stilling til saken om merking av fisk, men fokuserer heller på å unngå rømming i utgangspunktet ved at rutiner og opplæring følges.

– Vi må i første omgang finne måter som gjør det mindre sannsynlig at vi får rømminger av fisk. Vi vil minimalisere mulighetene, og da går det på utstyr og det går på de som gjør jobben. Det er fort gjort å gjøre en menneskelig svikt som får uante konsekvenser. Det går på opplæring og det går på fokus. Jeg vil imidlertid si helt generelt at vi har gode erfaring med at oppdretterne har fokus på dette. Dette er jo et stort tap for dem også, sier Larsen.

Les også: Modifisert merkesystem til oppdrettere

Altaelva
Man frykter at oppdrettslaksen skal svømme opp Altaelva. Foto: Kari Johanna Tveit.

Publisert: 25.04.2013 , 08.11


Siste saker

X