Oslo børs stock exchange

Årsbeste for sjømatindeksen

Sjømatindeksen løftet seg mandag til årsbeste. For første gang siden 29. juli i fjor var indeksen over 190.

Henrik Wiedswang Horjen

For stemningen på sjømatindeksen har vært særdeles god helt siden midten av mai. Mandag var igjen indeksen særdeles positiv og krøyp over 190 for første gang på nesten ett år.

Indeksen endte i går opp 1,04 prosent til en sluttkurs på 190,11. Så høy har ikke kursen vært siden slutten av juli i fjor. Da sto indeksen i 190,64.

Men i motsetning til fjoråret da sjømataksjene var på en nedadgående syklus er det i dag optimisme som preger markedet.

Et samlet analytikerkorps har gitt klare anbefalinger på å kjøpe sjømataksjer i takt med at markedsbalansen for laks nå er i ferd med å balansere seg.

Anbefalingen har gått rett hjem, da sjømatindeksen har slått hovedindeksen markant siste uker.

Les mer: Analytikerne anbefaler laksehamstring

Les også: Sjømataksjene upåvirket av Europa-uro

Avventer prispresset

Den siste måneden er sjømatindeksen opp 10,70 prosent. Hittil i år er den samme indeksen opp hele 33,99 prosent. Sammenligner man den siste måneden mot hverandre er ikke differansen så stor med 4,29 prosentpoengs differanse. Dette er delvis grunnet at deler av oppsiden på sjømataksjene for en periode er tatt ut i påvente av at prispresset på laks nå kommer for fullt.

Dette er også synlig ved at prisene for levering denne uka falt med 1,80 kroner per kilo til en pris på 24,91 kroner per kilo. Prisene kan i de verste periodene falle til den lave enden av 20 kroner per kilo.

Les også: Giskeødegård: Utfordrende periode i vente

NRS mandagens vinner

Av aksjene med en viss omsetning var NRS, Lerøy og Marine Harvest mandagens vinnere med en avkastning på 8,40, 2,80 og 2,69 prosents positiv avkastning.

Codfarmers og Scottish Salmon Company hadde også en god utvikling med 12,67 og 4,00 prosents positiv avkastning. Men omsetningen i aksjene var lav med omsatt volum på henholdsvis jun 20.000 og 10.000 kroner.

 

Publisert: 17.07.2012 , 07.00


Siste saker

X