prislaks Brussel

Russerne åpner for økt import av chilensk laks

Chile: Chile har en sjanse til å øke lakseeksporten til Russland betydelig. Russernes misnøye med den norske laksen åpner for at de høye herrer i Moskva heller ser til Chile.

Russernes sterke trang etter laks kan føre til at etterspørselen etter chilensk laks får seg et oppsving. Det skriver Fishfarmingxpert, Norsk Fiskeoppdretts chilenske utgave.

Ifølge nettstedet Russland Beyond, ble det i april forespurt om flere chilenske lakseforsendelser kunne sendes til Russland. Anledningen fant sted i Santiago i et møte i FNs russisk-chilensk handel og økonomiske samarbeidskommisjon, ifølge Fishfarmingxpert.

– Med en mulig importbegrensning til Norge vil det føre til en begrensning i tilførselen av norske sjømatprodukter. Med det grunnlaget ville det være et rimelig grunnlag for å øke laksens import fra Chile, kommenterte Sergey Dankvert, leder for den russiske delegasjonen og leder av Rosselkhoznadzor.

Les mer: Russerne skylder på Mattilsynet

Artikkelen fortsetter under bildet..

Lakseslakteri Chile

KAN SENDE MER OVER STILLEHAVET: Chilenerne er i dag utkonkurrert fra det russiske laksemarkedet fra Norge, men i forbindelse med den mulige utestengelsen av all norsk laks kan det være chilenerne som tar over leveringen av russernes sjømatbehov. I fjor eksporterte Chile 16 500 tonn mer laks til Russland.

Åpner flere fryselagre for Chile 

Russerne lovet å gjøre alt de kan for å fremskynde tilgangen til fem fryselagere for chilensk fisk registeret i tredjestatsselskap av Tollunionen (bestående av Russland, Hviterussland og Kasakhstan).

De har også forpliktet til å informere sine chilenske kolleger om en inspeksjonsprosess vil finne sted i løpet av andre halvår. Denne inspeksjonen kan finne sted i forbindelse med utstillingen showet og konferanser AquaSur, som chilenerne har invitert sine russiske kolleger til å delta på.

De chilenske lakseprodusentene er anerkjent i Russland. I 2011 oversteg det samlede volumet av chilenske lakseeksport til Russland 16.500 tonn. Dette tallet er høyere enn i året før (13800 tonn), men betydelig lavere enn den som oppnås i 2008, før de sanitære krisen utløst av ILA-viruset, da Chile eksporterte mer enn 27.000 tonn laks til Russland.

Dette potensialet forbudet med en mulig utestengelse av norsk laksåpner et enormt marked for chilenerne ettersom Russland importert ca 113 000 tonn laks i 2011 hvorav nesten hundre tusen tonn ble sendt fra Norge.

Publisert: 08.05.2012 , 13.50

Mest lest


Siste saker

X