Russerne raser fra Frankrike som storimportør av laks

Russerne kommer for fullt: Frankrike har i alle år vært den største enkeltimportøren av norsk laks. Den tiden kan nå være forbi. Så langt i år er de grundig passert av den laksesultne bjørnen i øst.

Pål Mugaas Jensen

Frankrike importerte norsk laks i fjor for 4,37 mrd kroner og var med det Norges største enkeltmarked for laks. Og det var ennå godt med kroner ned til nr 2, Russland med sine 3,07 mrd kr.

Men det var i fjor.

Nå er situasjonen snudd helt på hodet. Ifølge Sjømatrådet og SSBs statistikk har russerne per uke 33 kjøpt fersk laks fra Norge for 2,05 mrd kroner mot 1,72 mrd per uke 33 i fjor, en verdioppgang på knappe 20 prosent.

Frankrike derimot har hatt en verdi nedgang og her per uke 33 kjøpt fersk laks for 1,83 mrd kroner mot 2,2 mrd per uke 33 i fjor, en verdinedgang på 15 prosent.

 

Volumøkning

Ettersom kiloprisen på laks til Russland har falt med 24 prosent for perioden, er den imponerende verdiøkningen ene og alene forårsaket av en formidabel økning i volum.

Hele 56 prosent mer laks gikk det i årets 33 første uker til det store landet i øst.

Franskmennene (og kvinnene) har økt sin apetitt på norsk, fersk laks de også, og importerte 14 prosent mer av den, men det var altså ikke nok til å kompensere for prisfallet.

Vasilij-katedralen på Den Røde plass i Moskva, Russland
Rød laks på den røde plass. Russerne har økt etterspørselen etter norsk laks betydelig.

Polen hakk i  hel

På 3 plass på denne listen finner man Polen. De befinner set et sted mellom russerne og franskmennene når det gjelder etterspørselsvekst, med 30 prosent opp på fersk laks.

Men heller ikke det er nok til å gi oppgang i verdien. Den gikk nemlig svakt ned fra 1,60 til 1,55 mrd kroner i året s 33 førte uker.

 

Verden spiser laks som aldri før

Den totale eksporten av fersk laks til hele verden gikk i den omtalte periode opp med 28 prosent i volum, men siden gjennomsnittelig kilopris sank fra 37,05 kr/kg til 27,77 kr/kg, falt verdien fra 14,0 til 13,6 mrd kr.

Publisert: 23.08.2012 , 07.00


Siste saker

X