Verdens største og første havmerd er overlevert til Salmar/Ocean Farming, og skal komme til Norge i starten av september. Foto: Salmar.

Salmars gigantiske havmerd overlevert i Kina

Verdens første havmerd ble i helgen overlevert under en storslått seremoni i Quingdao i Kina, til stor jubel fra norsk og kinesisk side.

Salmar var først ut å søke om utviklingsekonsesjoner, og fikk den 28 februar tildelt de første utviklingstillatelsene til konseptet Oceanfarm 1. De åtte tillatelsene de fikk innvilget er begrenset opp til 780 tonn laks/ørret hver, for en periode på sju år.

Salmars havmerd er hele 68 meter høy og veier 7000 tonn. Foto: Salmar.

Nylig fikk Salmar/Ocean Farming overlevert den gigantiske havmerden under en seremoni som ble holdt på verftet CSIC Qingdao Wuchuan Heavy Industry i Quingdao. De norske gjestene ble tatt inn på en 200 meter rød løper, direkte overført på kinesisk tv.

– Framtiden starter nå, uttalte Salmargründer Gustav Witzøes da han og en delegasjon fra Salmar var med på den offisielle overtakelsen, ifølge Frøya.no.

Reisen «hjem» tar to måneder

Stålgiganten er hele 68 meter høy og veier 7000 tonn. Merden vil bli sjøsatt denne uken og deretter vil den bli sendt til til Frøya og Frohavet. En reise som tar to måneder.

Salmar/Ocean Farming har flyttet lokaliteten der Havmerden skulle plasseres til Frohavet utenfor Frøya, nærmere bestemt lokaliteten Nystø som ligger rett øst for grensene til naturresservatet i Froan. Dette er nordøst for lokaliteten Håbranden, som de allerede hadde fått godkjent.

Se Youtube-video som People’s Daily China har laget om havmerden under. 

Les også: Prosjekt Havmerd går etter planen

Morten Lyssand fra Global Maritime, har tidligere sagt at offshoremerden til Salmar er en fiskeoppdretters drøm, og selskapet har de tre siste årene samarbeidet med Salmar/Ocean Farming om utviklingen av Havmerd-konseptet, som til nå har en estimert verdi til rundt en milliard. Les mer om dette her.

Les også: 

Offshoremerden vil koste Salmar nesten en milliard kroner. Foto: Salmar Ocean Farming.

Publisert: 06.06.2017 , 08.00


Siste saker

X