Ro Hav forlot Vik Settefisk med kurs mot Russland den 18 mai. Foto: Vik Settefisk.

Sendte smolt fra Øygarden til Russland

Vik Settefisk har sendt tusenvis av ørretsmolt til Russian Sea-Aquaculture.

I forrige uke gikk Ro Hav fra settefisk produsenten i Øygarden for å frakte fisken til Uraguba, i Murmansk regionen.

– Vi leverte cirka 241 000 fisk, med en snittvekt på cirka 200 gram, forteller Kristian Steinestø fra Vik Settefisk til kyst.no.

Turen fra Øygarden opp langs kysten var estimert til å ta seks og en halv dag.

– Vi regner med at den er fremme i løpet av dagen i dag, legger han til og forteller at det lengste de har sent fisk nord tidligere er til Lofoten.

Denis Troitzky fra Russian Sea-Aquaculture tok turen fra Moskva til Øygarden for å se at alt gikk fint for seg. Her er han sammen med Kristian Steinestø og Maria Khainen. Foto: Vik Settefisk

To batcher

Vik Settefisk er registrert som eksportbedrift, og Steinestø forteller at båten nå leverer den første av to batcher som skal sendes nordover.

– Den 28 mai leveres neste batch. Vi har avtale om å levere fisk neste år også, forteller han.

Samarbeidet mellom selskapene går på årskontrakter, men etterhvert som selskapet bygger seg erfaringer mener Steinestø det er gode muligheter for å få inn lengre kontrakter.

– Produksjonsforholdene der, er noe ulike i forhold til miljø og temperatur så det blir spennende, sier han.

Godt samarbeid

Da fisken skal fraktes over lang avstand over flere dager, forteller Steinestø at de har fått på plass en vanntett kontrakt kalt FOB (Free on board) som betyr at etter fisken er om bord i båten er den ikke lenger nordmennenes ansvar. Han skryter over russerne for å være flinke og samarbeidsvillige.

– All kommunikasjon har vært upåklagelig, samt at pengene for fisken er kommet på plass. Vi har fått et godt forhold og de bryr seg også mye om fisken og følger med på den gjennom produksjonen før den blir overlevert, utdyper Steinestø.

Bekjentskapet og samarbeidet med russerne startet i fjor vår.

– Vi fikk besøk av dem etter at de hadde de vært og besøkt Engesund Fiskeoppdrett og sett ørreten deres. De var veldig interessert i fisken og var med en gang klare på at de ville kjøpe fisken. Tilbakemeldingene fra båten er at alt går fint med fisken, legger han til.

Øker innen ørret

Fisken de har levert forteller han er produsert lik all settefisken som settes ut i Norge.

– Vi lager stor vårørret på sjette året med fantastiske tilbakemeldinger på gode prestasjoner i sjø. Vi skal levere 450 000, 200 grams ørret i år. Til neste år skal vi levere en million ørret,

Til sammenligning skal de levere 850 000 laks i høst, så det er utvilsomt innen ørret de øker mest.

– Neste år skal vi levere ørret på 500 gram, så vi dobler både antall og størrelse på fisken.

 

Denis Troitzky fra Russian Sea-Aquaculture, Egor Gaidukov og Maria Khainen fra Russland før fisken ble sent avgårde. Foto: Vik Settefisk.

Publisert: 23.05.2017 , 08.00


Siste saker

X