Alger kan produsere marint omega-3 som igjen kan brukes i fôret. Foto: Wikipedia.

Skal produsere betydelig andel av marint omega-3 til laks i Nebraska

Evonik og Royal DSM vil lokalisere sitt kommersielle anlegg for produksjon av omega-3 fettsyrer fra marine alger til bruk i dyreernæring i Blair i Nebraska i USA. Det kommer frem i en pressemelding fra de to selskapene. Her skal nær en sjettedel av dagens marine omega-3 fett til bruk i fiskefôr kunne produseres.

DSM Nutritional Products og Evonik Nutrition & Care planlegger å investere rundt 200 millioner US dollar i anlegget i løpet av ca 2 år. Produksjonskapasiteten når anlegget står ferdig, skal ifølge de to selskapene dekke ca 15% av dagens årlige globale etterspørsel etter EPA og DHA til laksefôr

Anlegget forventes å komme i drift i 2019. Joint venture-selskapet har fått navnet Veramaris og vil har sitt hovedkontor i Nederland.

– Blair i Nebraska ble valgt fordi den utnytter mange tiår med operativ erfaring for storskala bioteknologiske operasjoner fra Evoniks. Selskapet har operert fermenteringsanlegg der i nesten 20 år.

Den nye fabrikken vil bli lokalisert ved siden av Evoniks nåværende anlegg på Cargills tomt, noe som gir god tilgang til de råvarene som trengs for å produsere høyverdig og ren EPA + DHA omega-3 fettsyreolje.

– Dette vil for første gang tillate produksjon av omega-3 fettsyrer til dyrefôr uten å bruke fiskeolje fra villfanget fisk, som er en begrenset ressurs. Den nye oljen skal til å begynne med tas i bruk i laksefôr og fôr til kjæledyr, skriver selskapene i pressemeldingen.

– Algeoljen vil gjøre det mulig for dyrefôrindustrien å holde tritt med den økende etterspørselen etter disse to essensielle omega-3-fettsyrene, uten å legge press på fiskebestandene, noe som bidrar både til sunn dyreernæring, samt til økologisk balanse og biologisk mangfold av havene, skriver de videre.

Frem til anlegget i Blair åpner, vil DSM og Evonik produsere pilotvolumer av algenoljen ved DSMs produksjonsanlegg i Kingstree, South Carolina (USA). På denne måten kan kundene deres kunne motta store nok mengder av produktet til bruk i markedsutvikling mens byggingen av det nye produksjonsanlegget pågår.

Publisert: 15.06.2017 , 15.26


Siste saker

X