Lisbeth Berg-Hansen Japan 2012

Styrker samarbeidet med Japan

Tokyo: Fiskeri-og kystminister Lisbeth Berg-Hansen var på onsdag i møte med den japanske fiskeriministeren, Akira Gunji. Dette er ministerens første offisielle besøk i Japan. Fremtidens handelsavtaler og markedet for hvalkjøtt var de viktigste temaene som ble diskutert.

 Elisabeth Nodland

Etter store forsinkelse, som følge av snøkaoset på Gardermoen, ankom fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen Tokyo omtrent et døgn etter skjemaet. Hun fikk likevel på plass møtet med den japanske fiskeriministeren Akira Gunji.

– Det var spesielt to saker jeg ønsket å diskutere med Gunji, sier Berg-Hansen til Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no. Det ene var hvordan vi skulle opprettholde gode handelsavtaler og videreutvikle dem, det andre temaet var hvorfor det japanske markedet ikke tar imot norsk hvalkjøtt.

I følge Henrik V. Andersen, Norsk Sjømatråds utsending i Japan og Korea, mener han at grunnen til at hvalkjøtt ikke får markedsadgang i Japan skyldes tekniske krav fra japansk side som gjør det svært kostbart. – Det er derfor ønskelig at disse kravene avvikles for å gi hval innpass på det japanske sjømatmarkedet, sier han.

– Viktig med god dialog

Berg-Hansen satte stor pris på at Gunji tok seg tid til å sette opp et nytt møte, og hun mener dette viser at møtet også er ønsket fra japansk side.

– For Norge som stor sjømatnasjon er det særdeles viktig med politisk dialog på høyt nivå, understreker Berg-Hansen overfor Norsk Fiskeopprett/Kyst.no. Vi kommer selvsagt ikke frem til noe endelig konklusjoner under disse korte møtene, men vi får diskutert og luftet ulike problemstillinger. Jeg brenner blant annet for å få norsk hval ut på markedet, og Gunji gav klart uttrykk for at han tok samtalen vår alvorlig og at den skulle følges videre opp.

– Det å ha den gode dialogen i bunnen letter også det arbeidet Norsk Sjømatråd og norske selskaper gjør for å markedsføre norsk sjømat i Japan, mener hun.

Åpnet tradisjonsrikt sjømatseminar

Berg-Hansen fikk også gleden av å åpne Norges Sjømatråds tradisjonsrike sjømatseminar i Japan. Hun snakket til en samlet japansk sjømatnæring, og på dagsorden stod norsk og japansk sjømatnærings felles interesse om å vinne kresne japanske kunder.

– Mange av dere vet at jeg egentlig skulle holdt dette innlegget i mars i fjor. I det vi stod reiseklare ble østkysten av Japan rammet av det store øst-japanske jordskjelvet. TV-bildene vi fikk se var ubegripelige. Som kystnasjoner lever vi ikke bare av havet – men også på nåde av de enorme kreftene i naturen. Jeg føler sterkt med dem som ble rammet av katastrofen, sa fiskeri- og kystministeren i sin åpningstale.

Kvalitetsstempel for norsk sjømat

– Japan er en viktig partner for Norge som sjømatnasjon. Det er ikke bare et stort marked, men det er også et marked som krever mye av oss. Norge er en viktig leverandør av råstoff til japansk industri. Kravet til kvalitet i dette markedet bidrar til at vi strekker oss og blir enda bedre. Japans valg av Norge som en viktig sjømatleverandør er et kvalitetsstempel for norsk sjømat, sa Berg-Hansen.

Kampen om konsumentene

– Vi må inspirere forbrukerne til å lage spennende og velsmakende sjømat. Særlig er det viktig å få de unge til å spise mer sjømat. Gode spisevaner som legges i barndommen blir beholdt og forsterket senere i livet. Barna er framtida. Det er de som om noen år skal velge hva de, og deres barn, skal spise, sa Berg-Hansen.

Havnasjoner som Japan og Norge må innta en lederrolle i arbeidet med å sikre en ressurssterk sjømatkultur. Fiskeri- og kystministerens besøk til Japan er en mulighet til å ytterligere styrke norsk samarbeid med Japan.

Publisert: 01.11.2012 , 09.00

Mest lest


Siste saker

X