Supertråler bygges om

Bioteknologiselskapet Aker BioMarine bygger om det moderne fartøyet Atlantic Navigator til en avansert fabrikk for fangst og fremstilling av krill.

– Atlantic Navigator blir en Life Science Factory som den biomarine industrien aldri har sett maken til, sier konsernsjef Helge Midttun i Aker BioMarine. Fartøyet er bygget med sikte på å drive forskning og utvikling og har et avansert fabrikkanlegg for fremstilling av det høyverdige krillmelet Qrill og primærproduksjon av olje. Prosessen effektiviseres gjennom skånsom råstoffbehandling, lavere energiforbruk, høyere innhold av sunne, bioaktive ingredienser og vil øke utbyttet av krillfangsten til krillmel og krillolje. – Dette er et langt og viktig skritt i retning av å bli et internasjonalt ledende marint bioteknologiselskap, heter det i en melding fra selskapet.

I dag skjer produksjonen med fartøyet Saga Sea. I januar 2009 er også Atlantic Navigator i operasjon. Fartøyet skal bygges om ved verftet Victor Lenac i Kroatia. Ombygging til Life Science Factory vil koste ca. 340 millioner kroner. Fabrikkskipet forlenges med 25 meter og blir 121 meter langt. Atlantic Navigator vil få en produksjonskapasitet på 12.000 tonn Qrill per år, og fra 2009 vil selskapets samlede produksjon av mel være i størrelsesorden 20.000 tonn. Ny teknologi for koking øker andelen av krillfangsten som kan omdannes til førsteklasses krillmel. Denne nye kokeprosessen henter ut og gjenvinner en større andel av krillens bioaktive ingredienser og komponenter. Dette øker verdien av krillmelet betydelig. Om bord i fabrikkskipet vil det være en primærproduksjon av olje, mens selve sluttproduksjonen av krilloljen vil finne sted på land. Ombord vil det også kunne drives forskning og testproduksjon.

Aker BioMarine har utviklet et kosttilskuddsprodukt fra krillolje som inneholder høye konsentrasjoner av fosfolipider , Omega-3 og antioksidanten astaxantin. Studier viser at dette er bioaktive stoffer som har positive helsemessige effekter for hjerte og kar, hjerne, ledd og betennelser. Kosttilskuddet under eget merkenavn lanseres i mars neste år. Aker BioMarine har i noen måneder gjennomført ekstraksjon av krillolje fra mel ved landanlegg.

Publisert: 25.10.2007 , 07.58


Siste saker

X