Fiskeridirektoratet. Foto: Arkiv.

Tips om nær 200 rømte laks i Hordaland – Mistenker en større rømming

Fiskeridirektoratet har meldt om mistanke om rømming i Hordaland og fangsttallene er stigende. Nå mistenker de at "en større rømming" har funnet sted.

Fiskeridirektoratet har den siste tiden mottatt flere konkrete tips om oppdrettslaks som er fanget i Hordaland, i Sund kommune. På nyttårsaften fikk de inn det største tipset så langt.

Da ble det meldt om fangst av 40 oppdrettslaks på garn i området. De sendte derfor ut varsel om mistenkt rømming i forrige uke.  Siden tipsene kom inn, har de vært i kontakt med flere oppdrettere i området, men man har ikke lykkes i å finne ut hvor laksen kommer fra.

I tillegg til en konsentrasjon med laks rundt Sund, sør på Sotra, har tipsere rapportert om laks i Møkstrafjorden i Austevoll og i bergensområdet, blant annet i Fanafjorden.

Seksjonssjef Leni Marie Lisæther i Fiskeridirektoratet. Foto: LinkedIn.

Leni Marie Lisæter, seksjonssjef for forvaltning i region vest forteller direktoratet har identifisert den fangstede laksen som rømt oppdrettslaks, da det er lite villaks i dette området om vinteren.

– Og det er sendt inn bilder der man ser slitasje på finner og sporen. Det vi si morfologiske trekk som vi finner hos oppdrettslaks, sier hun til kyst.no.

Rømming kan ha skjedd på senhøsten

Direktoratet har også mottatt en rekke tips om fangst av oppdrettslaks i samme område i løpet av senhøsten og vinteren.

Lisæter har tidligere uttalt det er vanskelig å konkludere med at denne laksen har samme opphav, men ser noen fellesnevnere i geografisk fordeling og fiskens størrelse.

– Fisken er fra tre til fem kilo, og det er kommet inn tips med tilsammen cirka 180 fisk, opplyser hun.

– En større rømming

Fiskeridirektoratet har så langt ikke samlet inn og tatt analyse av fisken, for å se om fisken observert de siste månedene kommer fra én kilde. Men på grunnlag av observasjoner og fangster så langt, har de indikasjoner på omfanget av den eventuelle hendelsen.

– Vi tror det har vært en større rømming, men vil ikke spekulere i antall fisk, konkluderer hun.

Publisert: 12.01.2018 , 11.04


Siste saker

X