Oliver Skisland, direktør i Water Linked. Photo: FishFarming Expert

Undervanns GPS for akvakultur

Trondheimsbedriften Water Linked har utviklet et trådløst undervannskommunikasjonssystem som skal være bedre, billigere og mindre enn eksisterende alternativer. De mener dette kan bli nyttig for fremtidens akvakultur.

Water Linked forteller til fishfarmingexpert.com at teknologien de har utviklet kan brukes til posisjonering av fôringsutstyr og kameraforbindelser og notvaskposisjonering – inkludert logging av hvor vaskeren har vært- trådløs sensordataoverføring, dykkerposisjonering og ankerposisjonering.

Selskapet mener systemet  også vil være i stand til å ta havstrømsmålinger, og arbeider for tiden med å realisere dette.

Teknologiens eneste svakhet i forhold til undervannskommunikasjon via kabel er, ifølge Oliver Skisland, administrerende direktør i Water Linked, at den ennå ikke har kapasitet til å sende gode videosignaler. Selv mener han at dette problemet vil bli løst innen et par år.

–  Eksisterende undervannsteknologi er ofte veldig dyr og har svært lav ytelse. Vi tilbyr produktet til 50 000 kroner. Vi har brukt mange nye teknologier, og systemet er også veldig lite med tanke på størrelse. Hvis du går til de store selskapene og betaler millioner, får du noe som er stort og umulig å montere på en ROV, sa Skisland da han snakket på et seminar om autonom akvakultur på Aqua Nor-messen i Trondheim.

Tidligere bevegelser er alltid kjent

Skisland sa at systemet til Water Linked, som beskrives som en undervanns GPS, blir brukt på notvaskeren FNC 8 produsert av AKVA Group. Han forklarte at det fungerer ved at fire mottakere hengende fra en båt ved siden av merden, å identifisere notvaskerens posisjon slik at plassering og tidligere bevegelser alltid er kjent.

Selv om det fungerer på samme grunnprinsipp som sonar, fortalte Skisland at teknologien de har utviklet er annerledes fordi de pakker mye mer informasjon inn i ett digitalt ultralydsignal. Han påpekte også at signalet ikke påvirkes av fiskens svømmeblære, noe som tidligere har vært et hinder for annen trådløs teknologi.

Water Linked er en fire år gammelt bedrift, men Skisland opplyser at mesteparten av tiden har blitt brukt i «laboratoriet» ved å utvikle produkter fra bunnen av, ettersom eksisterende komponenter på markedet var for dyre og ikke av ønsket kvalitet.

Selskapet kom inn på markedet på en amerikansk messe tidligere i år, og ifølge Skisland har de allerede startet samarbeid med både amerikanske og store norske bedrifter.

Publisert: 18.08.2017 , 12.21


Siste saker

X