Urfolk på krigsstien mot norsk laks

Urbefolkningen i Canada mener villaksen trues av oppdrett.

I frykt for villaksens framtid i Canada har deler av urbefolkningen startet en kampanje mot norsk oppdrett, skriver TV2.

– Oppdretten kom til Canada fra Norge. De vet utmerket godt konsekvensene denne industrien har på villaks, sier Bob Chamberlin.

Urbefolkningslederen holder appell foran bygningen til fiskerimyndighetene i British Columbia i Canada.

90 prosent av oppdrettsvirksomheten ved den kanadiske stillehavskysten kontrolleres av norske selskaper. Selv om disse har inngått avtaler med noen av stammene, er misnøyen stor.

Lakseanlegg i Canada.
Lakseanlegg i Canada.

 

Villaks på retur

Urbefolkningen mener villaksstammene er på retur på grunn av oppdrett i vandringsrutene. I tillegg ser de mer lakselus på villfisken.

– Vi vil aldri snu ryggen til villaksen, sier Stewart Phillip, president i unionen av urbefolkningsledere.

Har dialog

Administrerende direktør Morten Vike i Grieg Seafood, ett av tre norske sjømatkonsern som har investert mye i Canada, sier de forholder seg til at det kun er deler av urbefolkningen som står bak denne aksjonen.

– Å holde et godt vannmiljø er like viktig for oppdrettsvirksomheten som det er for villaksen. Vi har dialog med både myndigheter og med de som er mot vår type virksomhet for å se på hvilke områder vi kan bli bedre, sier Vike til TV2.

 

Publisert: 04.03.2013 , 10.30


Siste saker

X