Davidsen Trond

Utestengelsen en reaksjon på havari-møtet i Brussel

Direktør for havbruk i FHL, Trond Davidsen, mener at russernes utestengelse av 13 norske pakkerier kommer som en følge av det lite vellykkede møtet i Brussel sist uke.

Henrik Wiedswang Horjen

– Det var ikke akkurat julestemning, beskrev NSL-leder Svein Reppe stemningen som regjerte i møtelokalene i Brussel.

Formålet med møtet var at partene skulle forenes for å få til en mer stabil markedsadgang for norsk laks. Resultatet endte stikk i strid med hva man hadde håpet, hvilket først og fremst rammer aktørene som vanligvis eksporterer til Russland

Se listen over de 13 utestengte pakkeriene her

– Det har vært krevende, innrømmer direktør for havbruk i FHL, Trond Davidsen.

Over en tredjedel av alle pakkeriene som er godkjent for eksport til Russland har blitt utestengt. Davidsen, som selv har vært i dialog med de berørte, forteller om en avventede holdning til utestengelse.

Artikkelen fortsetter under bildet..

Davidsen Trond

DÅRLIG STEMNING: Russerne har gjort livet surt for norske oppdrettere. Direktør for havbruk i FHL, Trond Davidsen, betegner situasjonen som krevende.

Varigheten fortsatt usikker

Mest korrekt å si er vel at de har en avventende holdning til hva som skjer videre. For øyeblikket er det kun pressemeldinger fra russiske hjemmesider vi forholder oss til, og heller ikke Mattilsynet har fått noe offisielt brev fra russisk side ennå, sier Davidsen til Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no.

Omfang og varighet er fremdeles usikker. Det er konstatert at 13 pakkerier er varslet utestengt, og det er sagt at dette skal vare fra 5. mai, opplyser FHL-direktøren.

Er dette en reaksjon på de brutte forhandlingene på møtet i Brussel sist uke?

– Man kan vel kalle det en reaksjon, ja. Og det har nok en klar sammenheng med at man ikke kom til enighet i Brussel, og det samtalebruddet vi opplevde der, sier Davidsen.

Publisert: 30.04.2012 , 11.59


Siste saker

X