Oslo børs stock exchange

Varslet børsfall skremmer ikke lakseanaytikerne

Den europeiske storbanken Société Générale varsler om en kraftig børskorreksjon i fjerde og første kvartal. Det skremmer ikke sjømatanalytikerne.

Henrik Wiedswang Horjen

I en fersk rapport har aksjestrategene i den europeiske storbanken Société Générale kommet med et varsel og en vekker til de som tror at aksjekursene vil fortsette å stige.

Hittil i år har hovedindeksen steget med 17,50 prosent, men nå skal det snart snu varsler den franske storbanken.

SocGen tviler på at sentralbanktiltakenes tiltak for å skape en bedre realvekst vil ha nevneverdig effekt på verdensøkonomien og den globale veksten på 3,4 prosent neste år.

I rapporten, som Finansavisen siterer, spår bankens aksjestrateger en korreksjon på 7-8 prosent inn i europeiske aksjer.

– For mye er priset inn i europeiske aksjer. Vi tror markedene tyvstartet i Q3, oppmuntret av sentralbanktiltak.

Flat laksemåned

Da urolighetene i eurosonen i sommer var på sitt mest betente i ukene før det skjebnesvangre valget i Hellas gikk meglerhusene på rekke og rad ut og anbefalte hamstring av sjømataksjene på tvers av hele sektoren.

Anbefalingene slo til da sjømataksjene har uten sidestykke vært årets vinnersektor på børsen med en oppgang på 45 prosent. Spesielt i sommer gikk aksjene til himmels, både basert på vesentlig høyere etterspørsel, men også på et generelt godt børsklima.

Les mer: Sjømataksjene upåvirket av euro-uro

Les også: Oppgraderer hele sjømatsektoren

Selv om denne veksten kom som følge av laksekrakket i 2011, da 44 milliarder laksekroner forduftet på børsen, måtte korrigeres og prognoser om bedre forwardpriser, tror ikke sjømatanalytikerne festen er over ennå.

Artikkelen fortsetter under bildet..

Kjetil Lye

Handelsbanken Capital Markets-analytiker er svært positiv til sjømatsektoren og har en anbefaling på hele sektoren.

Den siste måneden har aksjekursen stagnert i takt med at prisene har falt i forbindelse med MTB-utslakting, samt at en ventet laksevekst ble nok en gang satt på is.

Les mer: Lakseaksjene faller etter volumvekst lagt på is

Den siste måneden har sektoren hatt en tilnærmet 0-utvikling. Analytiker i Handelsbanken Capital Markets, Kjetil Lye, ønsker ikke å kommentere direkte på SocGen-rapporten, men skriver følgende i en e-post til Norsk Fiskeoppdrett.

Anbefaler på tvers av sektoren

– Generelt vil et eventuelt markert fall på europeiske børser også kunne påvirke norske sjømataksjer. Handelsbanken har imidlertid en kjøpsanbefaling på alle selskapene vi dekker innenfor laksesektoren basert på fortsatt attraktiv verdsettelse og sektorutsiktene for 2013-2015. Selv om aksjene har steget betydelig i 2012 ser vi fortsatt oppside fra dagens nivåer, skriver Lye i e-posten.

Lye har kjøpsanbefaling på tvers av sektoren, og er genuint svært positiv til sektoren i tiden som kommer. Rapporten med navn «Alt klart for solide inntjeninger i 2013-15» gir et svært positivt bilde av aksjene sett i fra et investorperspektiv.

– Trukket frem av en sterk etterspørsel, har oppdretterne fra 2012 utviklet seg i en solid retning til tross for en rekordvekst på tilbudssiden. Vi tror utsiktene for 2013 og 2015 er oppmuntrende, og hever våre prisanslag og estimater etter som vi fortsetter mener at aksjene er fremdeles er verdsatt på attraktive nivåer, skriver Lye i sektorrapporten.

Analytikeren har et lakseprisanslag på 31,50 kr for 2013, hvilket vil løfte aksjene opp fra dagens nivåer. Lye er heller ikke alene om å være positiv til aksjene, på tross av at det i det korte bildet vaker skjær i sjøen.

Ser forbi Chile-usikkerhet

Nordea Markets-analytiker Kolbjørn Giskeødegård sendte tirsdag ut en rapport til sine kunder der han anbefaler kjøp av Cermaq-aksjen. Dette selv om usikkerheten i Chile er stor, og prisene i det amerikanske markedet et er på et bunnivå.

Prisene i USA og Japan har falt til en ti-års bunnivå. Samtidig er kostnadene i Chile på samme tid langt høyere enn de var for ti år siden. Cermaq hadde betydelige tap i Chile i Q2, og vi forventer at dette vil fortsette også i de kommende kvartalene. Vedvarende negative resultater i den chilenske oppdrettsnæringen, medfører også at risikoen knyttet til EWOS fordringer også er høyere, skriver Giskeødegård.

Neste uke legger både Cermaq og Marine Harvest frem sine rapporter for tredje kvartal. Utsiktene derfra vil være avgjørende for å se hvordan lakseaksjene vil kunne takle et eventuelt europeisk børsfall.

Publisert: 17.10.2012 , 07.00


Siste saker

X