Det nyopprettede selskapet ProAqua er ofte ute på merdkanten og gir opplæring og monteringshjelp for utstyret de leverer. Foto: ProAqua.

Vil gjøre næringen mindre sårbar

Utstyrsleverandøren ProAqua AS ble etablert i midten av januar 2017 og bygger videre på konseptene som forløperen Havbruksutstyr AS har jobbet med de siste årene. - ProAqua har store ønsker om å være med på å utvikle løsninger som gjør næringen mindre sårbar, sier daglig leder Thomas Leirgulen til kyst.no.

Selskapet har hatt en rolig start, og Thomas Leirgulen (24) påpeker de nå vil jobbe inn sitt nye navn og de løsningene selskapet har. Grûnderbedriften har per i dag to ansatte på fulltid, der Leirgulen er daglig leder og Linda Vetrhus er økonomimedarbeider.

– Vi har også med to på produktutvikling, deriblant Runar Leirgulen som var med å grunnlegge Havbruksutstyr AS tilbake i 2015,opplyser Leirgulen til kyst.no.

Leverer til både laks- og tareanlegg

– Med fersk bakgrunn fra oppdrett av laks, stiller vi med erfaringer og synspunkter som gir oss mulighet til å utvikle nye og forbedrede produkter for næringen, påpeker den unge grûnderen.

Thomas Leirgulen, daglig leder. Foto: ProAqua.

ProAqua leverer nå flere løsninger av skjul og hvileplass til rensefisk i oppdrett.

– Vi leverer produkter og tjenester for oppdrett av laks, oppdrett av tare og servicebåt næringen. Vi kommer til å satse videre også her. Dersom det kommer opp nye idéer med potensial for andre næringer, vil vi absolutt se på dem også.

– Vi har brukt mye tid og midler for å få frem de beste løsningene, gi den mest korrekte biologiske effekten, gjøre hverdagen enklere for driftsoperatørene og leverer den beste kvaliteten på markedet, opplyser Leirgulen.

Selskapet har også valgt å satse på å utvikle komplette gjenfangstpakker, der de leverer både til matfisk- og settefisk anlegg. Taredyrkingsanlegg utviklet av tarebedriften Seaweed AS er noe unikt som selskapet også har satset på den siste tiden.

– Det er vanskelig å si hva som er vårt største segment. Vi bruker mye tid på utvikling av rensefisk løsninger, samtidig som Seaweed AS har satset mye på taredyrkningsanlegget Buland10.

Les også: Unge gründere skjuler ikke suksessen 

– Hvorfor valgte dere å gå inn mot havbruk/akvakulturmarkedet?

– Vi valgte å gå inn i havbruk for mange år siden. Havbruk er vanvittig spennende og byr på veldig mange uoppklarte spørsmål. Vi er engasjerte i hva havet kan gi oss av mat og ressurser, og vi har store ønsker om å være med på å utvikle løsninger som gjør næringen mindre sårbar.

Tilbyr opplæring og monteringshjelp

Skjul produksjon på Værlandet. Foto: ProAqua.

Selskapet tilbyr også opplæring og kommer «on-site» for å hjelpe med monteringen.

–  Ettersom vi satser mye på skjul til rensefisk, så har vi noen skjultyper som kan være utfordrende dersom kunder tidligere ikke har benyttet de samme løsningene. For eksempel det nyeste tilskuddet i vår skjul portefølje: V-Skjul / korridorskjul.

– Her skal det settes ut to skjul i en gang, med en innstrammingsline for å skape V-effekten, dette kan høres skremmende ut og dermed er det mulig å få besøk av en av våre ansatte som gir innføring i utsett, tørking og informasjon om hvordan det skapes best effekt av de forskjellige skjultypene vi leverer, legger han til. 

Fra Leirgulens tid i oppdrettsbransjen kjenner han til problemet med å sette ut nye produkter der man har lite innsikt i montering. Han mener at å ha med en serviceperson gjør montering enklere, og at man får en større forståelse av funksjonen til produktet.

– Stor etterspørsel

Når det gjelder etterspørselen etter deres tjenester, sier han at rensefisk brukes i stor utstrekning og etterspørselen er stor på produkter som holder lenge og er enkle.

– Vi har derfor utviklet og produsert skjul som gir kunden det de ønsker og det som gir best effekt. For vår del ser vi økende interesse og store muligheter på sikt, og dette synes vi er spennende for utviklingen av ProAqua som har viljestyrken og interessen på plass, konstaterer han. 

Kundenettverket til selskapet går langs hele norskekysten.

– Vi har produkter spredt over hele norskekysten, og vi satser på at alle skal få oppleve produktene våre innen kort tid, sier Leirgulen.

– Skal vokse kraftig

I sitt første driftsår har selskapet ambisjoner om nettverksbygging og økning i produktporteføljen.

– De neste fem årene skal ProAqua vokse kraftig og sørge for at vi kan få flere arbeidsplasser i heimbygda Rugsund i Bremanger Kommune. Vi skal også spe på med flere innovasjoner og delta i samarbeidsprosjekter med våre kunder for å utvikle morgendagens utstyr.

Thomas Leirgulen sa opp sin stilling som rensefiskansvarlig hos K. Strømmen Lakseoppdrett AS ved nyttår for å satse alt inn i ProAqua AS og sier han gleder seg til å levere løsninger til nye og eksisterende kunder.

  • ProAqua AS eies av tre ulike selskap: Værlandet Fiskeredskaper AS (33,33 %), som også tar seg av det meste av produksjonen, Ethos Invest (33,33 %) fra Måløy, et investeringsselskap som bistår med kunnskap og til slutt Havbruksutstyr AS (33,33 %), som har jobbet med utvikling og innovasjoner de siste to årene.

Publisert: 03.05.2017 , 08.38


Siste saker

X