Bobling på 58 meters dybde.

Hva skjer når man oksygenerer på 58 meters dyp?

Selskapet Pufab Aqua Tech AS har gjort forsøk for å teste hva som skjer når man diffuserer inn oksygen på over 50 meters dybde.

Publisert Sist oppdatert

I takt med utviklingen av lukkede merder øker behovet for å tilføre oksygen på større dyp enn hva som er vanlig i landanlegg og ventemerder. Pufab har produsert nesten 1000 ramme-monterte oksygendiffusorer til landanlegg, men alle er brukt på mindre dybde enn 8 m.

Trykk påvirker alle fleksible materialer, man kan derfor ikke ta for gitt at en diffusor fungerer på samme måte på 50 m dybde som ved overflaten. Vi fant derfor at det var nødvendig å finne ut hvordan oksygendiffusoren TankOx fungerer i dypet.

Ramme på vei ned i Vatnefjorden nord for Ålesund.

Det ble derfor laget en ramme med 4 stk. 0,5 m lange diffusorer. Rammen ble så senket ned på 58 m dybde i Vatnefjorden på Sunnmøre, og trykksattes med rent oksygen.

Rammen ble filmet med ROV og trykk og tilført oksygenmengde ble oppmålt.

Endret karakter

Testet viste at diffusoren endret karakter når den ble utsatt for trykket på 58 m dybde.

Den gir fortsatt fra seg meget små bobler, men stigehastigheten er vesentlig lavere ved 58 m enn ved overflaten. Dette var forventet da hver boble inneholder mer oksygen grunnet økt densitet.

I tillegg endret seg karakteristikken til diffusoren på en måte som ikke er lineær i forhold til dybden.

Konklusjon

Konklusjonen er at man ikke uten videre kan dimensjonere en slangebasert diffusor ut fra omregning av tall som er oppmålt ved overflaten, men det er nødvendig å måle kapasiteten ved det dypet der diffusoren skal brukes.

Produksjonsmedarbeider Birk Mordal Hilde med TankOx ramme laget spesielt for testen.