Faksimile av oppslaget om shampogift i VG.

Nei VG, det er ikke funnet sjampogift i oppdrettsørreten

En sak på VG i dag med tittelen «Fant gift fra sjampo i norsk ørret» illustreres med bilde av en som fileterer en etter alle solemerker oppdrettet regnbueørret. Men saken handler om vill ferskvannsørret. Nå er saken både på mest lest og deles for fullt i sosiale medier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Det er funnet så mye gift fra din såpe, sjampo og sminke i norsk ørret, at Norge og EU forbereder forbud.

Slik starter saken i VG som altså er illustrert med et lekkert fileteringsbilde av en regnbueørret.

Saken er også krydret med oppdrettsrelaterte linker som «Laksekampanjer kan være ulovlige» «Lossetrøbbel drepte 10 000 fisk» (rognkjeks), «Fredriksen selskap som vil legge ned Sjømatrådet» og «Lusealarm på ørret».

Saken ligger nå også på «Mest lest fra innenriks» og den er delt en rekke ganger på Facebook.

I kommentarfeltet kan man finne uttalelser som «Kan det tenke seg at de har såpevasket og shamponert ørreten for å få vekk lus og annen ulumskhet?» og «Er det den hvit guffa som noen ganger tyter ut av både kylling og fisk i stekepanna?»

Saken omhandler egentlig vill ørret fra ferskvann som bla Mjøsa og Tyrifjorden, og er fra en rapport fra Miljødirektoratet om miljøgiftovervåkning «Miljøgifter i store norske innsjøer, 2015»

Undertegnede har kontaktet VG om saken men har så langt ikke fått noe svar.

Sjømatrådet forventer mer av VG

Kommunikasjonsdirektør i Sjømatrådet Geir Håvard Hanssen sier de har registrert saken, men så langt ikke gjort noe med den.

- Vi burde kunne forvente at en avis som VG bruker et korrekt foto som viser vill ørret og ikke oppdrettsørret, sier han i en kommenter til Kyst.no.

Han reagerer også på bruken av oppdrettsrelaterte lenker.

- Vi ser og at i denne saken har de blandet inn en rekke lenker som også bidrar til å forvirre. Vi skulle derfor ønske at VG her hadde utvist et høyere presisjonsnivå slik at man ikke bidrar til å skape unødvendig usikkerhet om oppdrettsørret er trygt å spise. Dette synes vi er uheldig, sier han.