Foto fra lokalitet Midt Femris, der hendelsen skjedde.

Oppdrettslaks rømte under avlusing

Et plutselig vindkast resulterte i at opp mot 100 laks havnet i sjøen under avlusing ved Gildeskål Forskningsstasjon.

Publisert Sist oppdatert

Under avlusing på lokalitet «Midt Femris», som drives av Gildeskål Forskningsstasjon, frisket det seg plutselig til med mye vind i en kort periode.

Roy-Arne Eilertsen, daglig leder ved Gildeskål Forskningsstasjon, forteller til Kyst.no at dette resulterte i at to av trossene til båten som behandlet fisken slet seg, og båten drev fra merden.

– Slangen som pumpet fisk tilbake til merden kom da på utsiden av merden og før mannskapet fikk stanset pumpingen kom det ut opp mot 100 laks som da havnet i sjøen på utsiden av merd og not.

Det var fartøyet «Ro Fortune» som utførte behandling på lokaliteten.

- Både mannskap på båt og eget personell gjorde en svært god jobb da denne hendelsen først inntraff, noe som etter all sannsynlighet var med på å begrense utfallet av dette, sier han.

Eilertsen forteller at fisken som ble behandlet, var ca. 3 kg og gikk i forsøk på Gifas. Han understreker at fisken ikke hadde fått behandlinger som gjør at den ikke kan spises.

– Tar ikke lett på hendelsen

Da hendelsen skjedde sto det ifølge Eilertsen 1,34 millioner fisk på lokaliteten.

– Våre folk hadde i forkant gjort vurderinger av værvarsel og var i god rute til å få avsluttet behandlingen av den aktuelle merden før det var varslet mye vind. Det kom dessverre en kraftig eling som bare varte i noen minutter like før de var ferdig med merden og som resulterte i dette utfallet. 

– Hendelser som dette er noe vi jobber kontinuerlig med å unngå og er på ingen måte en hendelse vi i Gifas tar lett på, avslutter Eilertsen.