Disse temperaturene bør du ikke avluse på
Teknologiselskapet OptoScale har analysert data fra 308 millioner fisk langs hele norskekysten. De presenterer nå noen harde fakta for oppdretterne i det vi går inn i vintersår-sesongen.
Sommeren 2023 lanserte selskapet en ny sårmodell. Siden den gang har de registrert og klassifisert sår langs hele norskekysten. Disse datene er nå analysert, og funnene kan være overraskende.
– OptoScale ønsker at oppdrettere skal ta beslutningene sine basert på harde fakta, ikke synsing eller prøving og feiling. Derfor tok vi et dypdykk i sårdataene våre for å undersøke om vi kunne avkrefte noen vanlige havbruksmyter, forteller fiskehelsebiolog i OptoScale, Ola Brandshaug til Kyst.no.
How low can you go?
Myte 1: Trygg avlusing på 7 grader.
Vanntemperatur har stor betydning for hvilken avlusningsmetode man bør bruke for å få så skånsom behandling som mulig. Det har vært delte meninger om hvor lav sjøvannstemperatur fisken tåler før risikoen for sårutbrudd øker.
Brandshaug forteller at mange setter en nedre grense på 7 grader for når det anses forsvarlig å bruke ikke-medikamentelle metoder (IMM) til avlusing.
Dataene OptoScale har samlet inn, viser en tydelig sammenheng mellom andel akutte sår og sjøtemperatur. Andel akutte sår begynner å stige allerede ved 9 grader inn mot vinteren. Her var nivået fortsatt lavt, med 1,3 % fisk som viste tegn til akutte sår. Men så sees en dobling idet temperaturen synker til 8 grader, der
2,6 % av all fisk har akutte sår.
Gjennom vinteren stiger andelen sår jevnt til mars, og stabiliserer seg mellom 15 og 20 % i snitt mellom selskap og regioner. Sent i mai synker andelen drastisk når temperaturen stiger over 8 grader.
– Dataen viser at sår-risiko øker allerede ved 8 grader, ikke 6 eller 7 som mange forholder seg til i dag, slår Brandshaug fast.
Mattilsynets IMM-veileder vurderer risikoen ved behandling som svært lav ved temperaturer over 10 grader, og svært høy ved temperaturer under 5 grader.
– Det gir et fem graders intervall uten klare anbefalinger, selv om dette området burde ha tydeligere veiledning.
– Selv om dataen viser høyere risiko for sår under 8 grader, er vurderingen om fisken skal behandles eller ikke kompleks. Vanntemperatur vil være én av flere faktorer som må vurderes i forbindelse med lusebehandling, skyter han inn.
Når heler sårene?
Myte 2: Lite sårheling på lave temperaturer.
Det er godt dokumentert at sår hos fisk gror saktere ved lave temperaturer. Hvor fort og hvor mange sår som heles ved kalde vanntemperaturer, er imidlertid noe usikkert.
Fiskehelsebiologen forklarer at OptoScale-systemet skiller mellom akutte og helende sår, der de akutte er åpne sår hvor rød muskulatur er synlig, ofte med hevelse rundt. Helende sår er helt eller delvis dekt av hvit hinne eller mørk melanin. OptoScale har også undersøkt hvordan temperatur påvirker sårheling.
– Dataen viser at helende sår og temperatur følger samme trend som akutte sår med en lengre topp-periode mellom april og midten av juli. Ved synkende temperatur øker andelen helende sår gradvis. Dette viser at sår heles selv ved kaldere temperaturer enn antatt, sier Brandshaug og legger til:
– Når temperaturen stiger fra rundt 4 grader, skjer en raskere overgang fra akutte til helende sår. Andelen helende sår øker betydelig når temperaturen passerer 6 grader.
Bigger, not better
Myte 3: Større fisk har mindre sår.
Fisk med lavere vekt midt i produksjonssyklus håndteres ofte mer enn fisk som nærmer seg slakt. Slakteklar fisk representerer en større investering, og gis mest mulig ro for å sikre høy kvalitet. Derfor skulle en anta at fisk mellom 1 og 3 kg har flere sår enn fisk med slaktestørrelse.
– Selv om slakteklar fisk får mer ro, viser trenden i våre data at større fisk har flere sår. Dette er viktig når det vurderes å la fisken bli lengre i sjøen for å oppnå ekstra vekt, sier Brandshaug og konkluderer:
– 308 millioner fisk kan ikke ta feil – dataene gir oss et klart bilde av hva som skjer under overflaten. Når temperaturen synker, øker sår-risikoen dramatisk, og grensene vi trodde var trygge, må revurderes.
OptoScale opplyser at stadig flere tar i bruk deres løsninger for å øke kontrollen i merdene. Teknologiselskapet fortsetter å analysere data fortløpende og lover flere knuste myter i tiden fremover.