Osland investerer tungt
Osland Havbruk sitter igjen med en solid pengesekk etter 2017-regnskapet er gjort opp. Nå vil de satse tungt på nye investeringer.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Oppdrettselskapet Osland Havbruk fra Sogn og Fjordane hadde i fjor en omsetning på 383 millioner, en svak nedgang på 2,8 millioner fra 2016.
De har en styrket egenkapital i 2017 på 197 millioner kroner, i motsetning til 149 millioner i 2016.
Gjennomsnittlig drift
Driftsresultatet endte på 126,2 millioner i 2017, mot 135,4 millioner året før. Driftsmarginen endte dermed på 33 % i 2017, mot 35 % i 2016.
En slik driftsmargin tilsier at oppdrettselskapet har ganske gjennomsnittlig lønnsomhet. I alle fall hadde de det i 2016. Ifølge Norsk Fiskeoppdretts lønnsomhetsanalyse var nemlig gjennomsnittelig på 34 %. Hva den blir i 2017, gjenstår å se.
Samfunnskontakt Geir Helge Østerbø i Osland Havbruk sier til Kyst.no at selskapet er ganske fornøyd med resultatet for 2017.
- Det har vært biologiske utfordringer med lus som hos alle andre, men ellers har det vært et ganske bra år egentlig. Det er snakk om mange millioner forskjell i nedgangen fra 2016, så det er ganske stabilt.
Investerer 130 millioner på settefisk
Østerbø påpeker at selskapet stadig gjør nye investeringer.
- Det som er sentralt er at vi investerer ganske tungt for tiden. Både på settefisk, stamfisk og sjøsiden. Han forteller at det meste av pengene går inn igjen i bedriften.
- Dette er noe som styrker oss. Vi investerer mye mer enn det vi har i overskudd, både på land og sjø. Vi holder på å bygge en ny stor RAS-hall til, vi bygger opp Osland Stamfisk med nye lokaliteter, en i Rogaland blant annet.
Utvider flåten
Selskapet investerer også i nye båter og har to store båter, samt noen mindre båter på vei.
- Det har vært store investeringer for å få selskapet til å bli enda bedre. Bare på settefisk-siden investerer vi for 130 millioner i 2018 og 2019. Vi prøver å styrke oss selv og sikre de arbeidsplassene vi har, forteller han.
Osland har også investert i luselaser på en lokalitet, og Østerbø sier de har planer om å få det på flere lokaliteter.
Han påpeker at selskapet har de samme målsetningene som tidligere år. Hvilken pris man får for fisken påpeker Østerbø er avgjørende, og resultatet foreløpig mener han ser greit ut for 2018.
Selskapet hadde i 2017 også en rømming av rundt 100 fisk, og Østerbø opplyser at årsaken var et pigghå angrep som gjorde at de fikk en liten rømming.
- Det gjorde oss ikke noe økonomisk, opplyser han.