Noor Vloeimans fra Global Cool og Ha Phuoc Huy fra den vietnamesiske oppdretterforeningen VASEP vil prøve å overbevise det europeiske markedet om at pangasius er like trygg som annen mat. Foto: Pål Mugaas Jensen.

Er det ikke laksen, er det pangasius

Brussel: Akkurat som laksen, har den vietnamesiske oppdrettsfisken pangasius fått hard medfart i europeiske medier. En spansk TV-dokumentar har fått salget av den hvite fisken til å stupe. På Brusselmessen startet arbeidet med å få frem oppdretternes versjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

En spansk TV-dokumentar som ble sendt i januar har fått store konsekvenser for eksporten av pangasius til Europa. En eksport som i fjor hadde en verdi på ca 260 millioner dollar ifølge tall kyst.no har fått fra den vietnamesiske sjømatprodusentforeningen VASEP.

Fakta Pangasius- Pangasius produseres i       Mekong-elven i Vietnam.- Den har en fôrfaktor på ca 1,4.- Produksjonsvolumet er på ca 1,2 mill tonn.- Eksportverdien i 2016 var på ca 1,6 mrd dollar (280 mill til EU, 380 mill til USA og ca 300 mill til Kina.

- Det ble fortalt i dokumentaren at pangasius var en usunn fisk som var full av sprøytemiddelrester og antibiotika, noe som absolutt ikke er sant, forteller nederlandske Noor Vloeimans.

Jobber med å avlive myter

Hun jobber for kommunikasjonsbyrået Globally Cool for å hjelpe vietnameserne med å gjenerobre både marked og rykte.

For konsekvensen av dokumentaren var at flere europeiske forhandlere med Carrefour i spissen stoppet salget, så det har stupt både i Spania, Belgia, Tyskland og Italia. Hele 75 % nedgang har man sett i årets første tre måneder.

Derfor arrangerte de også en konferanse på Brusselmessens første dag.

Alfons van Duijvenbode, som også er fra Globaly Cool kaller det hele for Pangasiusparadokset. Han kunne sikkert også kalt det lakseparadokset.

- Verden vil trenge mer akvakultur i fremtiden for å mate befolkningen. Til tross for at pangasius kan produseres billig og miljøvennlig, fortsetter den å møte urettferdige hindringer, mener han.

På seminaret tilbakeviste han påstanden som kom frem i TV-dokumentaren, og sa at mange av de stoffene det hevdes er i fisken, har man aldri funnet i den. Mens andre som rettmessig kan finnes, er langt under grenseverdiene.

Noor Vloeimans sier til kyst.no at hun tror mange av påstandene kommer fordi fisken produseres i Vietnam og man har lite kunnskap om landet.

Løpesedler med myter og fakta deles ut for å svare på påstandene.

- Det er et strengt regelverk rundt produksjonen i Vietnam. Det er også et strengt regelverk i EU for å fisken inn, det vet jo dere som eksportere laks. Det er ingenting galt med fisken.

Hun forteller at det var en batch av fisk som en gang ble stoppet og kom aldri på markedet, for fordi den ble destruert.

- Siden da har ryktet hengt ved, forteller Vloeimans.

Antibiotika i produksjonen

Hun innrømmer at det jo brukes antibiotika i produksjonen, og sier hun dessverre ikke sitter på tall som viser hvor mye.

- Men fisken er merkes med ASC (Aquaculture Stewardship Council) så bruken er ikke ukontrollert og annerledes enn til andre dyr som produseres, sier hun.

Vloeimans understreker at det er ingenting galt med fisken. Universitetet i Wageningen i Nederland har analysert fisken og fant at fisken som ble trukket tilbake inneholdt en rest på 0,18 mg av sprøytemiddelet Trifluralin per kg filet.

De har også regnet ut at selv denne fisken kan en voksen person spise over 60 kg av - hver dag – uten å få i seg nivåer over grenseverdiene.

Bærekraftig

Hun mener også at fisken produsert i Vietnam er mer miljøvennlig enn den norsk laksen, i alle fall i forhold til transport.

- Det hevdes også at fisken ikke er bærekraftig siden den kommer helt fra Vietnam. Men den fraktes frossen med båt, og bruker langt mindre drivstoff per kilo enn det laksen fra Norge som kommer til Europa med bil, sier hun.

Hun mener også at den rent fôrmessig er en svært ressursvennlig fisk. Den er for det meste en vegetarianer og fôres med tapioka og rester fra risproduksjonen.

- Kun 5-10 prosent av fôret er laget av fisk.

Nå håper Vloeimans at fakta skal knuse myter og at salget vil ta seg opp igjen når folk får vite hva som er realitetene.

- Vi starter nå på Brusselmessen. Hva som skjer videre vet jeg ikke, men det kan bli aktuelt med annonser og annen reklame. Folk vi har snakket med her på messen er i alle fall veldig overrasket når de får høre hva som er virkeligheten, påpeker hun.