Ferskvann tar knekken på Pasteurella-bakterier
Pasteurella-bakterien som forårsaker pasteurellose hos oppdrettslaks i Norge ser ikke ut til å overleve lenge i ferskvann.
Det viser forsøk gjort ved Veterinærinstituttet i forbindelse med forskningsprosjektet Pasteurellose hos norsk laks.
Forsøk med ferskvann ble utført etter en epidemiologisk undersøkelse viste at sannsynligheten for utbrudd av pasteurellose øker signifikant etter termisk eller fysisk avlusing med sjøvann, men ikke i etterkant av ferskvannsbaserte avlusinger, skriver Veterinærinstituttet på sin nettside.
I laboratorieforsøket ble det undersøkt hvor lenge bakterien ‘Pasteurella atlanticus’ overlever i vann med ulik saltkonsentrasjoner. Ved eksponering for 100 % ferskvann var bakterien inaktivert innen cirka én time.
– Tidligere arbeid har også vist at skjult infisert fisk skiller ut sykdomsfremkallende bakterier under stressende håndtering. Det er derfor grunn til å se nærmere på om ferskvannsbaserte avlusninger kan redusere alvorlighetsgrad av og antall sykdomsutbrudd etter slike behandlingene, sier seniorforsker og prosjektleder Duncan Colquhoun.
Prosjektet Pasteurellose hos norsk laks er finansiert av FHF og jobber med å blant annet beskrive bakterien og øke forståelsen rundt hvorfor bakterien de siste årene har blitt et stort problem i norsk havbruk.
Flere resultater fra prosjektet vil bli presentert under konferansen Havbruk 2024 i Tromsø 22.–24. oktober.