Godt inne i Tosenfjorden, omgitt av fjell med rik tilførsel av ferskvann og lite lus, satte SinkabergHansen i fjor ut 2,7 millioner smolt. Store deler av denne generasjonen er nå med svært begrenset lusebehandling slaktemoden. Foto: Tom Lysø.

PD-påvisning kan gi 100 permitteringer

Forrige uke kom nyheten om at rutineprøver ved SinkabergHansen sitt anlegg i Tosen, sør i Nordland, viste at laksen kunne være smittet av PD.  En påvisning vil kunne føre til at selskapet må permittere 100 stykker ifølge NRK.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– De ansatte er helt klart bekymra. Folk er redde for jobbene sine rett og slett. Det er alvorlig, sier nestleder Svein-Gustav Sinkaberg i SinkabergHansen til kanalen.

– I verste fall må vi slakte all fisken nå. Får vi muligheten til å flytte den, så er håpet at vi kan drive fram fisken og slakte den som normalt. Får vi ikke det blir det permitteringer, sier Sinkaberg videre.

Nærings- og fiskeridepartementet har ifølge NRK forståelse for at oppdrettsselskapene på Namdalskysten og sør i Nordland synes det er vanskelig å drive i et område som skal være fritt for laksesykdommen.

– Mattilsynet er nå i gang med å revidere både strategien og forskriftene for hvordan man håndterer dette. Dette følges nå opp med med et møte denne uka, med folk fra SinkabergHansen og Mattilsynet, sier statssekretær Roy Angelvik i Nærings- og fiskeridepartementet til kanalen.

Les også: