Illustrasjonen viser Manetvokteren plassert på tvers av dominerende strømretning ved en lokalitet. Håvene, de sorte feltene, sørger for å lede perlesnormanetene til de 15 meter dype pongtongene i hver ende av forsvarsgjerdet.

Manetvokter skal samle og nøytralisere «fienden»

Ved alarm, settes utstyret i sjøen for å fange og destruere den fryktede perlesnormaneten. Et aktivt beskyttelsessystem er hva SkaMik og industridesigner HUGG utvikler.

Publisert Sist oppdatert

Perlesnormaneter med sin sterke neslegift er en reell fare. Maneten er en løst sammenhengende koloniart som kan skade, og i ytterste fall ta livet av, fisken. Næringen ser etter løsninger som kan forhindre ikke bare skader, men også forsert utslakting av hele merder med laks.

Et aktivt gjerde

Innretningen som SkaMik og HUGG tar frem er et aktivt gjerde – normalt 100 meter bredt og 15 meter dypt – som først fanger og deretter fører de uforutsigbare og skadelige organismene bort fra merden bakenfor. 

Når manetene samles i ytterkantene av gjerdet, plassert på tvers av strømretningen, overtar et eget system i to 15 meter dype pongtonger. Dette suger via et heissystem opp og destruerer organismene som faktisk truer fisken. Ved behov kan ett eller flere gjerder kombineres for best mulig effekt.

Samarbeidet mellom de gamle partnerne SkaMik og HUGG skal ha gitt et både enkelt og driftssikkert system døpt Manetvokteren. Daglig leder Geir Skarstad i SkaMik forklarer innretningen nærmere: 

– Et viktig moment er at den fysiske belastningen på kolonien ikke blir for stor. Effekten er at rekkene av overlappende håver, hver på om lag en meter i diameter, fører kolonien ut til ytterkant av gjerdet slik at manetene kan suges opp og settes ut av spill, forklarer Skarstad. 

75 prosent av observasjonene for perlesnormanet er fra havoverflaten og ned til 15 meter – her skal løsningen fra SkaMik og HUGG fungere som et aktivt vern som fanger, samler og destruerer «fienden».
– Vesentlig at belastningen på rekken perlesnormanet ikke blir for stor, sier daglig leder Geir Skarstad i SkaMik.

Effektiv og fleksibel

Han ser dette som en enkel og fleksibel løsning som kan ligge i beredskap og raskt utplasseres – ettersom perlesnormaneten faktisk kan observeres og predikeres noe tid i forveien. 

I utgangspunktet kan maneten danne en snor på rundt 30 meter, og en «intakt» rekke har også muligheten til å bevege både seg både opp og ned i vannsøylen. Hele 75 prosent av observasjonene er dokumentert på det aktuelle dypet for Manetvokteren; altså ned til 15 meter. 

– Forventningen er også mindre biter av perlesnormanet vil fanges opp. Vi har funnet et system som evner å håve og drive manetene til en ytterkant – samt et eget tilknyttet opplegg hvor organismene suges opp og uskadeliggjøres, sier daglig leder Geir Skarstad avslutningsvis.