Prosjektleder Håkon Nokhart og styremedlem Bjørn Ola Holm i Rørvik Biogass, flankert av styremedlem Camilla Strøm Johansen i Trøndelag bondelag (fra venstre), leder Sivert Horseng Johansen i Nærøysund bondelag, styreleder Lars Petter Bartnes i Beitstadfjord Sisu og FoU-koordinator Ragnar Sæternes i Sinkaberg, fotografert under informasjonsmøtet som ble holdt på Val denne uka.

Etablerer Rørvik Biogass

Med slam fra laksenæringen og husdyrgjødsel fra gårdsbruk vil nyetablerte Rørvik Biogass AS kutte de årlige klimagassutslippene i Nærøysund med 30 prosent, tilsvarende det totale klimautslippet fra landbruket i kommunen.

Publisert Sist oppdatert

Bak Rørvik Biogass AS står rørvikselskapet Aquaressurs AS og majoritetseieren av Malm biogass, Antec Biogas AS. 

– Rørvik Biogass AS etableres etter mal fra Malm biogass på Tjuin, som skal produsere biogass fra oppsamlet slam fra SalMars settefiskanlegg og husdyrgjødsel fra 46 gårder rundt Beitstadfjorden. Vi etablerer biogassanlegget i Kråkøya biopark og har inngått avtale med Kråkøya Eiendom AS om egnede arealer, sier Bjørn Ola Holm, styremedlem i Rørvik Biogass AS.

Produksjonsstart i 2027

Holm er til daglig leder i Aquaressurs AS, som eier 30 prosent av det nyetablerte bioenergiselskapet. Aquaressurs utvikler teknologi for oppsamling av slam fra havbruk, og planlegger mottak og foredling av slam inn i de industrielle symbiosene som nå bygges på Kråkøya biopark. Biogass blir det første av flere foredlingstrinn.

– Rørvik Biogass har en klar ambisjon om å produsere biogass på Kråkøya i 2027, fra husdyrgjødsel fra gårder i Nærøysund og slam fra havbruksnæringen. Vi vil prosjektere for at vår oppstart sammenfaller med at første byggetrinn for landbasert oppdrett på Kråkøya kan levere slam, sier Holm.

Kutter 30.000 CO2e årlig

Nylig inviterte Rørvik Biogass lokale gårdbrukere og oppdrettsselskaper til informasjonsmøte om biogassfabrikken. Lars Petter Bartnes fra bondesamvirket Beitstadfjord Sisu og daglig leder Håkon Nokhart i Malm Biogass AS presenterte samarbeidsmodellen for biogassanlegget på Tjuin, som nå tas med til Nærøysund. Håkon Nokhart blir prosjektleder for biogassetableringen på Kråkøya. Rørvik Biogass skal omdanne fiskeslam og husdyrgjødsel til flytende biometan og grønt CO2. Grønt CO2 benyttes blant annet til konservering av mat, mens flytende biometan er et CO2-fritt drivstoff for tungtransport og skipsfart. 

– Biogassfabrikken på Kråkøya vil redusere klimagassutslippene med 30.000 tonn CO2e. Det tilsvarer en tredjedel av de årlige CO2-utslippene i Nærøysund, som ifølge Miljødirektoratet var på drøyt 97.000 tonn i 2022, sier Nokhart. 

Kan nå klimamål før 2030 

Bruk av husdyrgjødsel i biogassanlegg er et av ni satsingsområder i landbrukets egen klimaplan. Rørvik Biogass hevder deres planlagte fabrikk reduserer klimagassutslippene like mye som det jordbruket i Nærøysund slipper ut (30.832 tonn CO2e i 2022). Leder Sivert Horseng Johansen i Nærøysund bondelag deltok på informasjonsmøtet sammen med flere av sine medlemmer, og ser positivt på å levere råstoff til lokal bioenergiproduksjon. 

– Vi vil invitere våre medlemmer til et nytt møte etter jul, med mål om å velge et interimsstyre som kan jobbe videre med organisering av gjødselleveranser, sier Horseng Johansen.

Sinkaberg AS samarbeider allerede med bønder på Sør-Helgeland om biogass. FoU-koordinator Ragnar Sæternes mener det er god grunn til å identifisere mulighetsbildet også i Nærøysund. Områdene Sømna, Malm og Nærøysund har litt ulike forutsetninger både når det gjelder muligheter og utfordringer, og Sæternes mener det er viktig å få identifisert de ulike faktorene. 

– Potensialet for klimagevinst for både landbruk og laksenæringen er betydelig om man utnytter synergiene imellom de to næringene, sier Sæternes