Norske gründere først i verden med ny satellitt-teknologi
Norske Surfact skriver at de blir det første selskapet i verden til å ta i bruk satellitt-teknologi som vil sikre 100 prosent global dekning ved sporing av mat og medisiner.
En norskutviklet «hockeypuck» av resirkulert havplast skal sørge for at transportleddet får bedre kontroll på blant annet temperatur og posisjon under frakt. Teknologien er allerede tatt i bruk i 12 land og av store globale aktører.
- Vi mener at dette kan revolusjonere en hel bransje og er et kvantesteg i kampen mot matsvinn og ødelagte legemidler, sier Per Magne Helseth, daglig leder i Surfact.
Hver dag må enorme mengder mat og medisiner kastes på grunn av sviktende kvalitetskontroll under transport. Matvarer ødelegges, medisiner svekkes, og CO2-utslippene er enorme. Selv store logistikkaktører, som er avhengige av pålitelig overvåking, benytter i dag teknologi basert på manuelle prosesser, avlesninger av USB-minnepinner og reaktive rapporteringer.
- Ifølge EU kastes 1/5 av all mat før den når fram til forbruker. Andre kilder sier tallet er på vanvittige 1/3 – både for mat og medisiner. Med vår teknologi får man til enhver tid full kontroll over hvor lasten befinner seg, hvilken temperatur omgivelsene har, og hvilke påkjenninger som eventuelt påføres under reisen. Slike data gir både muligheten til å redde frakten underveis og til å enkelt identifisere og fikse kritiske faser av transportetappen. Vi leverer et effektivt bærekrafttiltak, som er plug-and-play for bedrifter, sier Helseth.
Teknologien som benyttes i dag, sender ikke sanntidsmålinger underveis. Ifølge Helseth preges også bransjen av en utdatert bruk-og-kast-mentalitet framfor en satsing på det sirkulære.
Først i verden med full global dekning
Den norske gründerbedriften Surfact holder til i en gammel stasjonsbygning på Kjelsås i Oslo. Herfra ønsker de å redde verden gjennom bærekraftig innovasjon. Løsningen har de kalt Emma.
Emma er en liten sensor, pakket inn i en robust «hockeypuck» av resirkulert havplast, som overvåker temperatur, lys, sjokk og bevegelse. Den sender data i sanntid opp til skyen, slik at transportører og produsenter kan reagere raskt.
- For å si det enkelt, så får vi lasten din til å snakke, sier Helseth.
Oppfinnelsen har så langt vært i oppstarts- og tidlig kommersialiseringsfase. I 2025 satser Surfact-gjengen på en storstilt utrulling. Gjennom året kommer de også til å gå fra tradisjonell GSM-teknologi til å bli de første i verden til å benytte satellitt-signaler i sporingen. Det betyr at dekningen på sikt går fra 15 prosent til 100 prosent av jordkloden.
Allerede godt i gang
Teknologien deres har allerede blitt tatt i bruk i over 12 land, i store markeder som USA, Tyskland, Storbritannia, Norden, Dubai og Canada. Den største kunden er McDonald’s, som bruker Emma ut til sine restauranter i Norden. Norske lakseselskaper sørger for at fisken holder kvaliteten på vei til globale markeder, og europeiske apotekkjeder og amerikanske transportselskaper har tatt i bruk Emma for å sikre sensitive varer og redusere svinn.
- Vi er allerede kommet godt i gang, vi har en enorm tro på produktet, og med satellitt-sporingen på plass tror vi at vi kan endre en hel bransje og gi et norsk bidrag til en mer bærekraftig planet, sier gründer og Surfact-CEO, Per Magne Helseth.
Fakta om GSM vs. satellittDagens trådløse globale tilkobling er basert på GSM-nettverk, som er avhengige av bakkebaserte tårn. Dette gir begrensninger i dekning, og ofte tillates ikke IoT-enheter å roame på tvers av nettverk i ulike land. Lavbane-satellitter (LEO) opererer i verdensrommet, men nærme jorden, og skaper et 5G-nettverk fra rommet med 100 prosent global dekning. Dette gjør det mulig for IoT-enheter som Surfacts Emma å koble seg til uansett hvor de befinner seg.