Pengemaskinen Sjurelv
Småoppdretteren Sjurelv Fiskeoppdrett har for tredje året på rad levert svært gode regnskapstall. Lite lus og sykdom, kombinert med gode priser er forklaringen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Sjurelv Fiskeoppdrett driver to konsesjoner i Kaldfjorden i Troms. Etter noen dårlige år i 2011 til 2012 da hhv maneter og sildestimer som gav oksygendropp, fikk resultatene til å krympe, har nye lokaliteter vært delaktig i at de tre siste årene har vært svært gode regnskapsår.
I 2015 endte driftsresultatet på 20 millioner kroner, mot 25 året før.
Daglig leder Terje Harder Hansen forklarer overfor Nord24 (krever innlogging) at fallet i omsetningen i 2015 handler om et redusert slaktevolum på cirka 400 tonn.
For inneværende år sier han at slaktevolumene vil være omtrent som i fjor.
Eierne, som er brødrene Terje Hardar, Hans Erik og Bengt Frode Hansen, tok i fjor et utbytte på seks millioner kroner. Men de er langt fra de eneste som nyter godt av selskapets drift.
I en ringvirkningsanalyse utført av Tromsø Kommune i 2015 fremkom det at Sjurelv Fiskeoppdrett med sine to oppdrettskonsesjoner, bidrar til å skape arbeidsplasser for 60 personer - 52 av dem i egen region.
Selskapet sier selv de har en bevisst strategi om å handle lokalt, om de har mulighet.
Terje Harder Hansen sier til Nord24 at selskapet de siste årene har vært forskånet for sykdommer, og har ikke vært plaget av lus. I år har de riktignok investert i et luseskjørt.
- Det er første gang vi setter ut, og det ser ut til å fungere veldig godt, sier han til nettstedet.
Så spørs det hvordan lusesituasjonen vil utvikle seg. Ifølge Barentswatch har de på lokaliteten Rogndalen gått fra 0,08 kjønnsmodne hunnlus i uke 34 til 0,29 i uke 36. (Tall for uke 37 er ikke tilgjengelige ennå). Totalt har de nå 0,52 lus per fisk på den lokaliteten. Den andre lokaliteten de har fisk på var det derimot i uke 36 ingen voksne hunnlus, og et totaltall på 0,06.