Sulefisk fikk en god produksjon i fjoråret, og satt igjen med et overskudd på 75 millioner kroner.

Mer enn halverte dødeligheten

– Vi hadde bedre fiskehelse, bedre lusekontroll og reduserte dødeligheten på fisken vår, forteller Sulefisk-sjef Michael Niesar.

Publisert Sist oppdatert

Sulefisk omsatte i 2023 for 295 millioner kroner, og satt igjen med et overskudd etter skatt på 75 millioner kroner, noe som er opp fra 61 millioner kroner i 2022.

Selskapets produksjon økte også med 900 tonn sammenlignet med året før.

Bedre fiskehelse

Michael Niesar, daglig leder i Sulefisk, mener driftsåret i Sulefisk var svært bra.

Michael Niesar, daglig leder i Sulefisk er fornøyd med året, men liker ikke den politiske styringen av havbruksnæringen.

– Vi ser en positiv utvikling i biologien både i 2023 og så langt i 2024. Her snakker vi i grove trekk om bedre fiskehelse, bedre lusekontroll og redusert dødelighet på fisken vår. Her er det mange parametere som spiller inn og det er summen av tiltakene som gir resultat, forklarer Niesar til Kyst.no.

I 2023 så selskapet en signifikant nedgang i dødeligheten. Fra 18 % dødelighet i 2022 til litt over 6 % i 2023.

– Målet for 2024 er å være enda bedre og så langt ser det ut til at vi klarer dette. Dødeligheten fra 01. januar 2024 til dags dato er 4,7 %. Så her går det rette veien.

Traff på slaktetidspunkt

Fiskehelsemessig sier Niesar at den største utfordringen for tiden er CMS.

– Vi er nå i gang med å se om vi i perioder der laksen er mer sårbar for viruset, kan bedre tilstanden gjennom fôrrelaterte tiltak.

I forhold til salgsinntekter ved levering av fisk, var 2023 også et bra år for Sulefisk.

– I perioder der vi leverte fisk, var prisene forholdsvis høye og omsetningen ble god. Dette er ikke gitt i et marked der prisene stadig svinger, så vi er selvsagt veldig fornøyde med å ha «truffet godt» med leveringstidspunkt og pris, understreker den daglige lederen.

Sulefisk-sjef Michael Niesar trekker frem de ansatte som en svært viktig grunn for det gode året de legger bak seg. Her ser man lokalitet Kråkenes.

Utbytte for å dekke skatt 

Til tross for at Sulefisk driftet godt i 2023 og biologien har en positiv utvikling, var det på flere måter også et svært krevende år, ifølge Sulefisk-sjefen.

– For Sulefisk sin del er det formuesskatten som truer mest. Vi må beskytte aksjonærene våre og gjennom utbytte sikre at disse kan håndtere den belastningen aksjeverdien og eierskap i Sulefisk har med tanke på skatt.

Niesar understreker at dette går bra i gode år der Sulefisk har godt økonomisk resultat, men formuesskatten for aksjonærene vil være like høy for den enkelte aksjonær også i år der virksomheten har negativt eller dårlig resultat og utbyttet ikke vil dekke skattekostnaden deres.

– Dette bekymrer oss nok mer enn grunnrenteskatten, sier han.

Festbrems fra myndighetene

Rødt trafikklys, tross positiv utvikling med hensyn til lusesituasjon og villfisk, medfører også nedskriving i biomassen selskapet kan produsere.

– Konsekvensene og ringvirkningene av dette har bransjen tydelig skissert og det er uforståelig at norske myndigheter og styresmakter ikke ser at dette svekker Distrikts-Norge, skrinlegger innovative prosjekter og bremser den positive utviklingen i bransjen.

Niesar mener dette er svært uheldig, og selv om ikke driftsresultatet til Sulefisk i 2023 gjenspeiler konsekvensene og ringvirkningene av disse endringene, mener han disse rammevilkårene vil påvirke både Sulefisk og bransjen for øvrig i fremtiden.

Michael Niesar, daglig leder i Sulefisk har god oversikt over fisken i merden.

Tror på åpne merder

Sulefisk produserer postsmolt i lukket merd, men mesteparten av fisken blir røktet i tradisjonelle åpne merder.

– Å erfare at man kan ha god biologisk kontroll i åpne merder er viktig å ta med seg i videre utvikling og politisk styring av bransjen. Personlig mener jeg det er viktig at man i fremtiden tar vare på den tradisjonelle måten å røkte fisken i åpne merder, samtidig som vi har god biologisk kontroll både med hensyn til fiskevelferd, ytre miljø og biologisk mangfold.

Sist, men ikke minst, trekker Sulefisk-sjefen frem de ansatte i Sulefisk og deres innsats.

– Vi er et godt team med mye kompetanse og erfaring. Fisken er i fokus og det legges ned mye arbeid i at fisken skal ha det godt i merdene til Sulefisk. Dette er vi stolte av, understreker han.

Sulefisk AS

Tall i millioner kroner 2023 2022
Omsetning295.5316.4
Driftsresultat82.179.3
Driftsmargin27.8%25.1%
Res.f.skatt9579
EK-andel %67.1%65.4%

Nøkkeltall for 2023 og 2022.