– Vi er fornøyd med at forskrivingsretten ikke ser ut til å endres
Regjeringen legger inn et ekstra gir i arbeidet mot EU for å sikre at fiskehelsebiologene beholder retten til å skrive ut antibiotika til syk fisk. Dette er UiB fornøyd med.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
– Vi er fornøyd med at forskrivingsretten ikke ser ut til å endres, og at dette er blitt et felles mål for hele regjeringen, sier marin direktør Amund Måge ved Universitetet i Bergen på sine hjemmesider.
- Med den store betydningen fiskehelsebiologene har for god fiskehelse lover dette bra for både næring, forvaltning og forskning, legger han til.
UiB skriver at de og Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT) er de eneste som utdanner fiskehelsebiologer i Norge, og det vakte oppsikt da det ble kjent at EU ville fjerne fiskehelsebiologenes rett til å skrive ut resepter som ledd i kampen mot antibiotikaresistens. EU ønsker at kun veterinærer skal ha retten til å skrive ut medikamenter til dyr.
UiB-rektor Dag Rune Olsen og rektor Anne Husebekk ved UiT skrev brev til departementene der de ba norske myndigheter gjøre det de kan for å gjøre nasjonale tilpassinger i direktivet.
Stortingsrepresentant Ruth Grung fra Arbeiderpartiet tok opp saken i Stortingets spørretime.
For Norge som sjømatnasjon er dette helt uakseptabelt, fastslår regjeringen. Fiskehelsebiologene spiller en meget viktig rolle i norsk fiskeoppdrett.
Torsdag 12. desember deltok Måge og instituttleder Ørjan Totland ved Institutt for biovitenskap som representanter for Universitetet i Bergen på et møte mellom ulike interessenter og statssekretærene i Helse- og omsorgsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet.
I tillegg var representanter for TEKNA, Legemiddelindustrien og Sjømat Norge til stede på møtet.
Før jul er det klart at:
-
Norske myndigheter har aktivt fremmet norsk interesser og standpunkter overfor EU i denne saken. Forskrivningsretten for fiskehelsebiologer har vært en av sakene som har blitt fremmet tydelig fra norske myndigheters side.
-
Regjeringen står fast ved prinsippet om at fiskehelsebiologer og veterinærer er faglig likestilte på fiskehelseområdet, slik det er nedfelt i norsk lovgivning. EUs arbeid knyttet til en regulering av forskrivningsretten for dyrehelsepersonell rokker ikke ved norske myndigheters holdning og syn på dette.
"Regjeringens mål er å videreføre full forskrivningsrett for fiskehelsebiologene i Norge. Arbeidet opp mot EU vil ta tid, iallfall et år. Det nye regelverket vil ikke tre i kraft før om tre år i EU og det tas sikte på at det får anvendelse fra samme tidspunkt i Norge.", står det i meldingen fra regjeringen.
– Vi tror denne forsikringen fra regjeringen motiverer både de som nå er i gang med fiskehelsestudier og de som ønsker å velge denne utdanningen i framtiden, ved at de ser hvor viktig bidraget deres er, sier Måge.
Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Landbruks- og matdepartementet samarbeider for å løse saken.
Les alle sakene Kyst.no har hatt om reseptrett nedenfor:
- Fortvilet situasjon for fiskehelsebiologene
- - Profesjonsgruppe står i fare for å miste næringsgrunnlaget
- Kritisk til EU-vedtaket - Kan få konsekvenser for rekrutteringen
- Forvirring rundt kompetansen til veterinærer og fiskehelsebiologer
- - Næringens fremste fiskehelsekompetanse i fare for å bli avskiltet
- Forvirring rundt veterinærer og fiskehelsebiologer
- - Like kompetente som veterinærar til å skrive ut medisin
- Hva er en veterinær?
- Nå må helseministeren svare Stortinget i reseptrett-saken
- - Departementet tror de kan berolige fiskehelsebiologer
- - Fiskehelsestudenter fortviler: - Hva kommer til å skje med oss?
- - EU-vedtak ryster fiskehelsebiologer - frykter de kan miste hele reseptretten
- - Vil ikke påvirke forbruket av antibiotika
- - Tap av reseptrett =underkjenning av fiskehelsekompetanse
- - Vil føre til en nedgang i prestisje og attraktivitet for fiskehelsestudiet
- - Vi er trygge på at fiskehelsen fortsatt blir godt ivaretatt
- Kan få forbud mot å skrive ut antibiotika-resepter