Dramatisk legemiddelreduksjon – resistensutviklingen fortsetter likevel
Frisk Fisk: - Det har vært en dramatisk utvikling innen bruk av legemidler i oppdrettsnæringen i fjor. Det fortalte Kari Olli Helgesen fra Veterinærinstituttet. Hun fortalte samtidig at resistensutviklingen fremdeles går feil vei.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
For hydrogenperoksid er det halvering av antall forskrivninger fra 2015 til 2016. Reduksjonen i forskrivninger av azametifos og pyretroider er på hele 60 prosent.
- Det har vært en dramatisk utvikling i legemiddelbruken, der forbruket er sterkt redusert. Totalt snakker vi om en reduksjon på 41 % fra 2015 til 2016, sa Helgesen under konferansen i Bergen.
Eneste legemiddelmiddel som det ble brukt mer av, var emamektin.
- Dette stoffet brukes ikke først og fremst lengre som behandlingsmiddel, til det er det for mye resistens imot det, men det brukes og virker som påslagshemmer.
Hun påpekte så at lusebehandlingene som derimot økte veldig, var de ikke-medikamentelle.
- De ikke-medikamentelle økte med 535 %, altså cirka fem ganger mer, sa hun.
Resistenssutviklingen fortsetter
Veterinærinstituttet følger også resistensutviklingen hos lakselus i oppdrettsanleggene, og på tross av reduksjon av legemiddelbruken går den ikke tilbake.
- Det er resistens mot organofosfater, pyretroider og emamektin langs hele kysten. Vi ser en viss variasjon innad i regionene, og vi ser en tendens til at lusene er mer følsom helt i nord og helt i sør.
Utviklingen er altså fortsatt stabilt negativ.
- Resistensen er så godt plantet i lusepopulasjonen at det er vanskelig å bli kvitt den selv om det er reduksjon i legemiddelbruken.
Hun påpekte at det er minst resistens mot hydrogenperoksid, antagelig som følge av at det er det middelet som er tatt i bruk i stor skala sist.
Overrasket over resistens i Agder
I Agder har det historisk ikke vært benyttet midler mot lakselus før i fjor, da luseproblemene tradisjonelt har vært svært små. Derfor har man også måtte benyttet andre metoder enn de tradisjonelle bioassay-ene for å måle resistens.
- I Agder har man benyttet molekylærbiologiske tester. De vi utførte i 2017 ble gjort før man for første gang måtte bruker medikamenter. Likevel så vi økning i resistensens. Det var overraskende funn, da det jo ikke har vært et seleksjonspress, og kyststrømmen har gått i gunstig retning fra sør mot nord.
Utsikter for 2017
Helgesen er derfor spent på hvordan utviklingen blir i 2017.
- Jeg tror resistensutviklingen vil fortsette, for det finnes en viss grad av resistens i nesten alle anlegg. En hver bruk av medikamenter vil derfor gi økt resistens, påpekte hun.
Resistensutviklingen tror hun derimot vil gå saktere, på grunn av færre medikamentelle behandlinger.