Skal åpne "skalldyrspa"
I Øygarden håper den nystartede bedriften Scalmarin å "rense" skalldyr som ellers ikke ville blitt omsatt, ved hjelp av et skalldyrshotell og spa. - Vi etterlyser spesielt norske hjerteskjell, sandskjell, knivskjell og kamskjell, sier daglig leder Thorolf Magnesen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
På Rong i Øygarden har daglig leder i Scalmarin og professor ved UiB, Thorolf Magnesen drevet med oppdrett av skjell i en årrekke. Nå er fokuset til Magnesen og produktsjef Knut Magnus Persson skiftet til å levere fersk sjømat hele året ved hjelp av "hotell" og "spa" for skalldyr.
Skalldyrshotellet
Bedriften heter Scalmarin AS og ble etablert av Scalpro AS og Hotate AS i 2015, men selve virksomheten begynte i februar i år.
Anlegget har fått tillatelse til å virke som en ekspedisjonssentral. I praksis fungerer det som et "hotell" for skalldyr som blir mottatt fra hele landet. Dyrene holdes i gode omgivelser inntil de blir solgt, slik at det går å levere levende fersk sjømat hele året.
- Ekspedisjonssentralen tar imot skalldyr fra naturlige bestander i hele Norge, i hovedsak fra Hotate AS som driver fangst og dyrking av skjell.
Fokuset er på skalldyr, og anlegget har en kapasitet på rundt fem tonn levende dyr. Vannet blir hentet fra 120 meter og UV-filtreres, ellers gis det ikke annet fôr.
- Men det er ikke mye som skal til før anlegget kan oppgraderes til 15 tonns kapasitet, sier Magnesen entusiastisk.
Selskapet selger for det meste til Lerøy Alfheim, Domstein Sjømat og restauranter i Norge. Allerede kan selskapet tilby blant annet kråkeboller, kamskjell, hjerteskjell, blåskjell, og sjøkreps. Nå etterlyser de mer skjell til anlegget.
- Vi etterlyser spesielt norske hjerteskjell, sandskjell, knivskjell og kamskjell, sier Magnesen.
Skalldyrsspaet
All kommersiell høsting må gå gjennom en ekspedisjonssentral, men påvises det fekal forurensning over visse grenser må de igjennom rensing før skalldyrene kan omsettes. Hittil har selskapet bare fått tillatelse for en sentral, men professoren avslører at han har andre planer rett rundt hjørnet.
- Vi er så godt som klare med en såkalt rensesentral, hvor også skalldyr fra oppdrett og dyr utsatt for stoffer som gjør at de ikke kan omsettes, kan renses i vårt anlegg. Så videresendes disse til ekspedisjonsentralen (hotellet) for salg.
Rensing av E. coli er forventet å gå forholdsvis rask, men rensing av algegifter er en lenger prosess som også vil involvere tilsetning av mikroalger, ifølge Magnesen.
Nå mangler kun Mattilsynets tillatelse for rensesentralen, mens ekspedisjonssentralen er i full rulle.