Vil øke antall ansatte og doble kapasiteten
Tjeldbergodden Rensefisk AS i Møre og Romsdal vokser stadig og rognkjeks-produsenten er nå i kommersiell drift. Daglig leder Svein Martinsen sier til kyst.no at de har ambisjoner om å øke antall ansatte og doble produksjonskapasiteten.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Anlegget lokalisert på Buhaugen i Møre og Romsdal har tidligere vært benyttet for yngelproduksjon av piggvar og kveite, men nå satses det derimot på lusespiseren rognkjeks. Anleggets pågående byggefase ble ferdigstilt i februar, og er på hele 1500 kvadrat, som rommer hus, administrasjon og produksjonshall.
Daglig leder Svein Martinsen sier at de ønsker å produsere rundt 1,5 millioner fisk i løpet av 2017, men påpeker at de har konsesjon på 1,9 millioner. Totalt ble det i første driftsår produsert 900 000 storfisk.
- Selskapet har hatt en god produksjon i fjor og så langt i år. Vi har allerede solgt 35o 000 rognkjeks. Så det lover godt, sier han fornøyd til kyst.no.
Vil ansette flere - også lærlinger
Selskapet har per dags dato ni fast ansatte, men i april øker dette til ti. De har både veterinær og eget fiskehelsepersonell.
- Odd Jorulv Skjølberg er vår veterinær, i tillegg har vi Tore Engdal som biologisk ansvarlig. Den 1.mars ansatte vi også en biolog i egen stilling, opplyser Martinsen til kyst.no.
Selskapet har et ønske om å få på plass to lærlinger i selskapet, der en jobber med det biologiske og en med det tekniske.
- Å få på plass lærlinger er noe vi for tiden undersøker. Vi kunne også tenkt oss å doble kapasiteten på karene, og øke antall fast ansatte, forklarer han.
Selskapet har fremdeles noe byggearbeid pågående, derfor har de også to 50 % stillinger innenfor bygningsarbeid.
Skal produsere egen rogn
Selskapet får levert sin rogn og melke fra villfanget rognkjeks av en lokal fisker fra Otterlei på Averøya. Deretter blir fisken både klekket og fôret på anlegget, som består av totalt fem avdelinger, derav klekkeri, to startfôringsavdelinger, og to påvekstsavdelinger.
Martinsen sier at de er bekymret for om det er nok tilgang på rogn fremover de neste årene.
- Vi får rognen vår fra villfanget fisk, men dette er nok en metode som kommer til å endres etterhvert med tanke på tilgjengelighet, stor etterspørsel etter varen og risiko for ulike sykdommer fra villfanget fisk. Når rognen og melken kommer inn så "screener" vi dem for sykdommer, før det tas i bruk.
Selskapet har også fått sin første generasjon av oppdrettet stamfisk på anlegget fra Nofima på Sunndalsøra.
- Denne er allerede kjønnsmoden, så vi håper å produsere vår første rogn i løpet av året. Fisken gyter raskt, og vi ser for oss at rognkjeksen kan gyte så snart som allerede til sommeren/høsten, sier rensefisk-sjefen.
Ser ny trend
Selskapet har ambisjoner om å få utvidet med en ny hall, der de kan få plass flere kar, ettersom etterspørselen til større rognkjeks øker.
- Trenden er at flere oppdrettere ønsker større rensefisk. Nettopp fordi den da er mer robust, har bedre overlevelse i sjø, og svømmer bedre. Det er jo tross alt tøffere forhold fisken skal ut i enn det er vant til, og da er det viktig at fisken er stor nok med tanke på at den er mer pelagisk når den kommer opp i en viss størrelse, påpeker han.
Den sjøklare rognkjeksen til Tjeldbergodden ligger på alt fra 28-40 gram per dags dato, og er 400-500 døgngrader. Som kjent er rognkjeksen en fisk som trenger mer plass en enn laks og torsk. Noe som krever ytterligere karkapasitet på sikt for selskapet.
Les også: Legger stor vekt på vannkvalitet ved nytt rognkjeksanlegg
Selskapet tar inn sjøvann fra 80 meter, via pumper som leies av Tjeldbergodden utvikling. Vannet har en stabil temperatur på åtte grader, noe som Martinsen sier gjør at de har mulighet for å gjennomføre en forutsigbar produksjon. De har ingen skjul til fisken, men de har derimot komposittplater i midten av karene som fisken kan suge seg fast på.
- Tjeldbergodden Rensefisk AS produserer og leverer rognkjeks til oppdrettsnæringen langs Trøndelagskysten.
- Produksjonen skjer i lokaler i Tjeldbergodden Biopark, som eies og leies ut av Tjeldbergodden utvikling.
- Tjeldbergodden rensefisk eies av Morefish (40 %), Måsøval fiskeoppdrett AS (30 %) og Refsnes laks AS (30 %).
- Det meste av rognkjeksen til selskapet transporteres med båt, pga dårlige veiforbindelser.