Sikrer prøver for å avdekke kilder til rømt oppdrettslaks
Fiskeridirektoratet følger opp rømmingsituasjonen i Trøndelag gjennom overvåkningsfiske og prøvetaking av gjenfanget fisk. SalMars Ocean Farm er utelukket som kilde.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
– Fiskeridirektoratet har satt i gang overvåkingsfiske i samarbeid med oppdretterne, og har fått undersøkt en rekke vassdrag i regionen, sier seksjonssjef Ruth Lillian Kjæmpenes i Fiskeridirektoratets region Midt i en pressemelding.
Fiskeridirektoratet har nå god oversikt over hvordan gjenfangsten i området utvikler seg:
– Antall gjenfanget fisk har avtatt i perioden, men det fanges fremdeles fisk både av oppdrettere og privatpersoner, sier hun.
Mesteparten av laksen er fanget i Frøyfjorden og ved Hitra.
Fiskeridirektoratet meldte i oktober om omfattende tiltak etter stor-rømming.
Tester rømt fisk
I samarbeid med NINA og Veterinærinstituttet har Fiskeridirektoratet fått gjennomført undersøkelser av den gjenfangede fisken.
Disse undersøkelsene bidrar til å avdekke hvorvidt fisken kan stamme fra samme kilde. Størrelse på fisk ved utsetting, sjøvannstilsetting ved settefiskanlegget og variasjoner i vekstmønster vil være relevante opplysninger.
– Disse opplysningene er viktige for vårt arbeid med å identifisere en mulig rømmingskilde. Fiskeridirektoratet har også igangsatt en omfattende innsamling av prøvemateriale fra lokalitetene i området, med tanke på mulig sporing, sier Kjæmpenes.
Ocean Farm utelukket som kilde
En stor del av den gjenfangede fisken er sjekket opp mot genmateriale fra fisken i havmerden «Ocean Farm 1», på oppdrag fra Ocean Farming AS, et selskap i SalMar-konsernet.
Ocean Farming AS hadde en rømming fra havmerden i september.
– Fiskeridirektoratet har fått tilgang til rapporten, og resultatene viser entydig at fisken ikke stammer fra rømmingen i havmerden, sier Kjæmpenes.