Oppdrettet røye. Foto: John Helge Inderdal

"Røye-boom" i Hedmark

Landbasert fiskeoppdrett flytter seg mot svenskegrensen og inn i landet. Nå ønsker flere bønder på Rena å starte med røyeoppdrett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Knut Løvlien er sauebonde, og prøver å bli en av de første til å starte oppdrett av røye på Rena i Hedmark. Han forteller til kyst.no at planen er å søke om en konsesjon på 325 tonn røye i året, men legger til at røyeoppdrett ikke er en ny idé fra hans side.

- Vi prøvde første gang i 2003, før konsesjonskravene var klare. Da de kom, så vi det som umulig å få til.

Røyeoppdrett fra Rena. Foto: Knut Løvlien.

Han forteller at det blant annet var krav om stedegen fisk, som gjorde at han ikke kunne skaffe rogn fra Nordland, som først planlagt. Når Hedmark Kunnskapspark startet opp programmet Arctic Red i et gammelt settefiskanlegg i Rena-elva, som Norges nye avlprosjekt på Arktisk Røye, slengte Løvlien seg på. Her fulgte det med litt politisk velvilje, som lettet på kravene og planene kunne starte opp igjen.

Venter på tomt-avklaring

Løvlien som er gårdbruker forklarer han har planlagt å gjennomføre prosjektet sammen med broren, Tom Løvlien, som arbeider som saksbehandler i kommunen. Han forteller at de nå holder på å skrive konsesjonssøknad, og har funnet en egnet tomt til anlegget.

- Vi holder på med de siste avklaringene om tomta, men grunneier er positiv.

Anlegget vil være landbasert og benytte seg av både av grunnvann og vann fra Glomma.

- Grunnvannet er det reneste, men vannet fra Glomma vil gjøre det lettere å regulere temperaturen på innløpsvannet, poengterer han.

Ønsker å skape et merkevare

Selv om konsesjonssøknaden vil være på 325 tonn, forklarer Løvlien at de vil starte opp i det små, med 50 tonn fisk.

- Vi ønsker først og fremst å skape et bra merkevare, og så bringe dette ut på markedet.

Hvis alt går etter planen, ser brødrene for seg startbygging av anlegget et par år frem i tid, og produksjon av den første fisken to til tre år etter det igjen.

Nylig ble det også avklart at Rendalsfisk fikk seks konsesjoner til oppdrett av over 4000 tonn røye i Rendalen, Hedmark.

- Jo flere, jo bedre

Frank Larsen som er administrerende direktør i Hedmark Kunnskapssenter, forteller til kyst.no at Løvlien er én av 20 bønder som har et ønske om å starte røyeoppdrett i Hedmark. Løvlien selv mener dette bare er positivt.

- Jo flere som starter opp jo bedre. Vi ser ikke på dette som en konkurranse, men som et lass vi kan dra sammen for å produsere nok fisk i fremtiden.

Han er også positiv til at røyeoppdrett kan skape mange flere arbeidsplasser i Norges innland, og tror det ligger mye potensiale i næringen.

- Plassert på innlandet har vi naturgitte forutsetninger for røyeoppdrett, ettersom de trives og vokser bedre i kalde omgivelser.

Han legger til at røye også klarer oppdrett i større tetthet enn for eksempel laks.

- I tillegg mener jeg personlig røye har en bedre smak, og er noe mer eksklusiv, sier Løvlien.

Kyst og land, hand i hand

Frank Larsen forteller videre at avlsprogrammet Arctic Red skal gi grunnlaget for næringen, og at han nå tror den kan bli like stor som skogbruket for innlandet.

- Vi håper å kunne kopiere de første ti årene for lakseoppdrett, og kopiere hvordan det ble gjort på kysten. Da vil vi ha produksjon av 30 000 tonn røye etterhvert.

Han legger til at etter at nyheten først kom ut i NRK Hedmark og Oppland, har ikke telefonen sluttet å ringe.

- Prosjektet har fått strålende mottagelse hos oppdrettere langs kysten, og de ønsker å dele både kunnskap og kompetanse med oss. 

- Her er det kyst og land, hand i hand, avslutter Larsen.