- Angrer ikke på valget om å bli røkter
Isabell Grønvold er utdannet innen interiør, men jobber nå som akvatekniker hos Salaks. 22-åringen elsker å jobbe på havet, og oppfordrer flere jenter til å søke jobb innen havbruksnæringen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Akvakultur trekker flere jenter og ferske søkertall fra Utdanningsdirektoratet for skoleåret 2019/20 viser nye søkerrekorder for blå utdanninger. Det er særlig jentene som strømmer til havbruksnæringen de siste årene.
En av jentene som har gått for nettopp havbruk, er Isabell Annie Grønvold. 22-åringen som opprinnelig er utdannet innen interiør, er nå inne i sitt tredje år i næringen, og angrer ikke på valget om å søke jobb som røkter/akvatekniker hos Salaks.
Hun har nå to år igjen før hun kan ta fagprøven, noe hun ser frem til.
Med kallenavnet Captainbella96 legger Grønvold stadig ut bilder fra jobben hennes i sjømatnæringen. Under er et bilde av lokaliteten Dale der Grønvold jobber og elsker livet på sjøen. Saken fortsetter under.
Til Kyst.no sier hun at oppdrettsnæringen er et veldig spennende yrke som hun trives veldig godt i.
- Det er et yrke som gir deg utfordringer og det er bra! Jeg vil absolutt oppfordre flere jenter til å søke jobb i denne næringen.
Hun beskriver seg selv som en person som liker å være mye utendørs i frisk luft.
Trives med allsidig arbeid
For øyeblikket jobber 22-åringen på lokalitet Dale utenfor Grytøya, der det jobber seks personer.
- Ettersom vi jobber turnus er det vanligvis to til tre personer på anlegget samtidig.
- Det er mange varierte oppgaver fra dag til dag og det liker jeg. Mine daglige oppgaver er blant annet å ta opp dødfisk, kjøre båt, telle lakselus, utføre service, samt se til at fisken har det bra. Jeg må også sørge for at fisken har tilgang til mat, sjekke at alt er på stell med fôrflåten, skrive rapporter og fikse fôrslanger ved behov, forteller hun.
Elsker å kjøre båt
Grønvold har interiør- og utstilling utdanning, så en jobb innen havbruk var ikke den opprinnelige planen, men da hun var ferdig med videregående søkte hun jobb i Salaks.
- Jeg syntes at det hørtes ut som et bra yrke og jeg traff visst på første forsøk når det kom til å søke på jobb. Det kjekkeste med jobben er nok at jeg får utfordret meg selv fysisk og ikke minst kjøre båt. Også syns jeg det er spennende med fiskebiologi, spesielt det å lære symptomene på sykdommene til laksen, forteller hun engasjert.
Stammer fra bestefar
Grønvolds lidenskap for båter og havet sier hun stammer fra hennes bestefar.
- Bestefar hadde egentlig tenkt å starte et lakseoppdrett en gang i tiden, men det ble ikke noe av. Han var på båt ute på havet, og er levende interessert for laksenæringen. Så han er vel den som har inspirert meg til å starte i oppdrett og laksenæringen. I tillegg jobber faren min i Salmar Farming AS.
- Når det gjelder venner så hadde jeg ingen som jobbet med oppdrett før jeg startet, men jeg har fått mange gode venner gjennom laksenæringen. Det er veldig bra arbeidsmiljø i firmaet jeg jobber for. Dagene blir enda bedre med gode kollegaer, sier hun.
Havnet i fôrbøtten
Grønvold mener det er veldig vanskelig å velge ut kun et godt minne fra jobben sin, men sier det er et morsomt minne som har festet seg litt ekstra.
- Det var en gang jeg og to kollegaer som også er veldig gode venner av meg skulle telle lus i ganske dårlig vær. Det endte opp med at jeg mistet balansen i båten og falt med ræva oppi en fôrbøtte og alle sammen fikk latterkrampe, mens jeg satt i bøtta og sklidde frem og tilbake. Det var en av veldig mange morsomme dager jeg har hatt! Jeg liker virkelig jobben min, sier hun.
Ryktet til havbruksnæringen mener hun grunner nok i manglende kunnskap om næringen hos folk flest.
- Jeg tror at det er viktig å få mer riktig informasjon ut til folket. Ikke alle er klar over hvor mye fokus det er på miljø i oppdrettsselskapene. Vi er opptatt av et minst mulig klimaavtrykk, sier hun.
Når det gjelder fremtidens havbruk, tror Grønvold vi vil se mer av landbasert oppdrett eller lengre ut i havgapet for å avlaste trykket i fjordene.
- Forhåpentligvis kommer ny forskning med kunnskap om bekjempelse av sykdommer og lus. Jeg tror det kommer til å bli mye nytt. Jeg er veldig spent på Fjordmax-konseptet som firma mitt jobber med nå. Jeg gleder meg veldig til å se den, sier hun engasjert.
Interessene til den sporty og allsidige 22-åringen er ellers friluft, jakt, fiske, dyr, reise, mote, makeup og kjøretøy.
Se bildegalleri av Isabell på jobb under. Alle foto: Marius Fiskum.