Illustrasjon av konseptet Salmo Solar. Til høyre i bildet sees SeaTwirl, en flytende vindturbin for eksponerte lokasjoner. Kilde: Unitech Salmo Solar.

Utvikler eksponert oppdrettsanlegg som høster energi fra naturen

Selskapet Unitech Salmo Solar har søkt om tillatelse for utvikling av flytende anlegg i eksponerte områder. Anlegget er semilukket, skal være selvdrevet, og høster energi fra både sol, vind og bølger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gunnar Birkeland er leder for R&D i Unitech som står bak konseptet, og forteller til kyst.no at anlegget er prosjektert for eksponerte lokasjoner, men at selve konstruksjonen er basert på kjent materiale.

- Vi vil bruke fleksibelt materiale, som beveger seg med sjøen, akkurat som en tradisjonell plastmerd, sier han.

I tillegg skal merdene ha solcellemembran som tak, noe som vil beskytte fisken fra de øverste vannmassene.

- Konstruksjonen vil bli lik en veldig stor plastmerd, hvor selve ringen inneholder alt som trengs av teknologi, sier Birkeland.

Inne i ringen vil det være både oppholdsrom og kontrollrom, samt fôrsiloer og alle andre nødvendige funksjoner for et fungerende oppdrettsanlegg. Ringen vil ha en bredde på cirka tre meter, mens omkretsen på produskjonsenheten er 200 meter.

- Innsiden av ringen vil på mange måter ligne gangveien til en tradisjonell merd, men den vil ha både tak og beskyttelse, legger han til.

Høster energi i tre former

Anlegget skal være selvforsynt med energi da det skal kunne benytte seg av kraft fra sol, vind og bølger. Birkeland legger til at det fortsatt er noe som må videreutvikles med tanke på bølgekraft, men at det forhåpentligvis blir en infrastruktur som kan benytte seg av alle tre energiformene.

- Konseptets kjerne er et oppdrettsanlegg for eksponerte lokasjoner. I tillegg håper vi energioverskuddet kan fungere som stasjon til havs, når det med tiden kommer flere og flere elektriske båter til næringen. Det er også planlagt subsea batteri med stasjonær AUV for overvåking.

Energien som høstes fra solen er allerede godt uttestet.

- Solcellemembran tester vi nå i samarbeid med Bremnes Seashore, i tillegg til å ha testet det på en innsjø i Sveits.

Les ogsåVil gi strøm til havbruk med flytende solceller

Kraft fra vind er heller ikke langt unna, ved et samarbeid med svenske SeaTwirl.

- Dette er en vindturbin med lavt tyngdepunkt og få bevegelige deler. Hele skaftet plasseres i sjøen, hvor «vingene» er vertikale, og hele konstruksjonen roterer.

Den siste energiformen, bølgekraft, er enda ikke implementert på anlegget, men Birkeland forteller det kan bli aktuelt å benytte seg av en bølgelinse. En bølgelinse divergerer bølgene vekk fra merden og mot bølgeenergi-anlegget.

- Dette kan potensielt gi en 50 % kraftøkning til anlegget, og 20 – 30 % mindre bølger på selve oppdrettsanlegget, legger Birkeland til.

Her vil Unitech Salmo Solar produsere laks med sitt utviklingskonsept. Kart: UNITECH.

Vil drifte på lokalitet i Rogaland

Merden er designet for signifikant bølgehøyde (Hs) på åtte meter. Birkeland forteller at det er interessant å se hvor langt ut man kan sette oppdrettsanlegg, ettersom bølgene innaskjærs og utaskjærs oppfører seg annerledes.

- Inni skjærgården, hvor Hs er mindre enn åtte, er bølgene gjerne krappere enn ute på havet. Ved en lokasjon hvor bølgene har Hs mellom åtte og ti, kan formen være annerledes og således gi en annen påvirkning på strukturen, sier han.

Selskapet har også søkt om å sette opp anlegget på lokasjonen Alstein ved Randaberg i Rogaland fylke. Hs på denne lokaliteten er noe over fem meter.

Utvikler verktøy

Birkeland påpeker at de ikke bare utvikler selve anlegget, men at de håper på å få på plass et verktøy for å kunne vurdere lokasjoner langs hele kysten.

- Dette vil vi gjøre ved å simulere lokalitetene med tanke på energiproduksjon, vind, sol, bølger og fisk.

Det eksponerte belte langs norskekysten med Hs på fire til åtte meter har allerede blitt kartlagt for mulige oppdretts-lokaliteter av selskapet Uni Research Polytec AS, og arealet er stort nok til å to to til tredoble norsk lakseproduksjon, ifølge Birkeland.

Over 300 millioner

Utviklingen av konseptet vil kreve en investering på over 300 millioner, men Birkeland legger til at selv om det vil være dyrt å utvikle, skal det etter denne fasen være et rimelig anlegg.

- Det blir dyrt ettersom selve produksjonsanlegget for bygging av merder på denne størrelsen også må bygges.

Og, det er allerede investert millioner i prosjektet.

- Vi har hatt en modell testet i bølgetanken i Bergen. Til våren vil vi sette ut en på havet.

Startet opp prosjektet

Fredag var en merkedag for UNITECH da de også satte første spade i jorden ved byggingen av et stort R&D senter på Rubbestadneset. Her er det blant annet planlagt å bygge en dokk og basseng for å kunne teste anlegg i sterke strømforhold, samt gjøre vedlikehold.

Og Birkeland vil ikke sitte stille og vente på svar fra Fiskeridirektoratet, hvor de i dag står som nummer 67 i kø i søkerrekken. Denne uken går reisen til Madeira, Portugal for en samtale med portugisiske myndigheter, ettersom landet ser på mulighet for oppdrett lokalt.

- De har lyst til å ha produksjon lenger ut på havet, på grunn av vanntemperaturen.

  • UNITECH Salmo Solar AS skal eies av Bremnes Seashore AS og Unitech Offshore AS og stå for driften av anlegget.
  • Selskapet søker Fiskeridirektoratet om fire tillatelser, og en MTB på 3120 tonn.
  • Bremnes Seashore AS skal stå for leveranse av 500 grams smolt til merdene.
  • Det er planlagt at de skal stå ti til tolv måneder i sjø, og hver merd rommer 200 000 fisk.